Tříkrálovou sbírku ovlivňuje PES

Začala Tříkrálová sbírka. Letos ji ale výrazně ovlivňuje epidemie koronaviru. Jak aktuálně největší charitativní akce v České republice probíhá, rozhoduje stupeň Protiepidemického systému – PES.

Charita má pro dárce připravené posvěcené křídy, kterými si pak sami mohou označit dveře svých domovů. Foto: Charita

„Jinými slovy, pokud bude setrvávat ve stupni 5, jak je tomu nyní, naši koledníci do ulic nevyrazí. Sbírka se přesune pouze do online roviny a lidé budou moci darovat peníze buď do pokladniček nebo převodem na účet pořadatelů sbírky,“ řekla ve zkratce ředitelka Charity Třinec Monika Byrtusová.

V případě, že by PES klesl na stupeň 4, jsou skupinky tří králů připraveny vyrazit s koledou i zapečetěnými pokladničkami. „Dali jsme si termín 10. ledna, kdy se rozhodneme, jak dál. Bojím se ale, že situace není dobrá a koledníci do domácností letos asi nevyjdou. Nicméně, sbírka trvá až do 24. ledna, takže uvidíme,“ podotkla ředitelka.

Charita v našem regionu v těchto dnech rozmisťuje na veřejná místa zapečetěné pokladničky. Lidé je většinou najdou na svých obecních či městských úřadech i v pobočkách Charity. „Jejich seznam najdou zájemci na našem webu (trinec.charita.cz/), kde je také přesný návod, jak přispět on-line. Máme třeba připravený QR kód pro snadnější platbu nebo možnost poslat peníze formou DMS,“ upozornila Monika Byrtusová.

Lidé, které by mrzelo, že jim tři králové nenapíšou nad dveře své tradiční K+M+B, nemusí zoufat. „Máme připravené posvěcené křídy, takže k nám dárci mohou dojít, my jim křídu dáme, a oni si tradiční symbol naší sbírky sami napíšou,“ doplnila Byrtusová.

Další zprávy z regionu