Třinec je krajským Městem pro byznys

Třinec se opět může pyšnit titulem Město pro byznys Moravskoslezského kraje. Ve srovnávacím výzkumu letos za sebou nechal druhou Ostravu a třetí Frýdek-Místek. Palmu vítězství si Třinec odnesl již potřetí.

Titul Město pro byznys Moravskoslezského kraje získal Třinec již potřetí.

Výsledky srovnávacího výzkumu, který zpracovává analytická agentura Datank, jsou vyhlašovány na krajských setkáních Svazu měst a obcí. V našem kraji se tak stalo ve čtvrtek v Ostravě.

Město Třinec podle analytiků vítězství vybojovalo skvělou kombinací přívětivého přístupu veřejné správy k podnikatelům a celkově kvalitními podmínkami pro podnikání. Boduje vysokým růstem počtu ekonomických subjektů a také v rámci kraje nízkou nezaměstnaností, a to i tou dlouhodobou. „Hlavně si ale město zasloužilo prvenství výbornými výsledky v oblasti přístupu veřejné správy. Konkrétně se jedná o v regionu nejvyšší scóring úředních hodin, velmi nízké výdaje radnice na dluhovou službu nebo vysokou likviditu. Město ocelářů vynakládá také nadprůměrné finanční prostředky na oblast vzdělávání a na veřejnou dopravu,“ shrnuli analytici přednosti Třince.

„Je to obrovská radost, protože na radnici jsem od roku 1998 a v přímo ve vedení od roku 2006. Není to poprvé a o to větší radost mám, že jsme vítězství opět dosáhli,“ reagovala bezprostředně třinecká primátorka Věra Palkovská. „Je to dlouhodobý proces a musím říci, že výsledek je určitě postavený na třech pilířích. Tím prvním je kontinuita a stabilita, to je základ pro jakýkoliv úspěch města. Druhým je spolupráce a třetím je partnerství, což se projevuje i v kritériích výzkumu. Velmi si považujeme partnerství jak s Třineckými železárnami, jako dominantním podnikem, ale i s ostatními firmami na území města,“ řekla.

Jak dále uvedla, radost má i proto, že rovněž ekonomické hospodaření Třince spolurozhodlo o skvělém výsledku. „Města tu nejsou od toho, aby podnikala, ale od toho, aby uspokojovala potřeby občanů a zároveň se chovala jako dobrý hospodář, a to je někdy velmi obtížné. Hlavně abychom teď ustáli složité období, kdy finančních prostředků nebude až tolik, a abychom uměli rozlišit, co je teď zbytné a co nezbytné,“ zdůraznila primátorka.

Srovnávací výzkum Město pro byznys již dvanáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Letos analytici zaměřili ještě větší pozornost na kategorii přístup veřejné správy, kterou mohou radnice svými aktivitami přímo ovlivnit. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom.

Další zprávy z regionu