Třinecká galerie ožila tvorbou Jana Vytisky

Nakonec budou plakat všichni, slibuje Galerie města Třince a láká tak návštěvníky na stejnojmennou výstavu výtvarníka Jana Vytisky. Lidé si mohou prohlédnout originální obrazy plné barev a emocí.

Návštěvníci vernisáže si prohlíželi díla s velkým zájmem. Foto: KK

Kulturní život v Třinci se pomalu, ale jistě rozjíždí. „Výstava Nakonec budou plakat všichni měla proběhnout ještě před koronavirovou krizí. S lehce ironickým načasováním jsme ji přeložili na termín, který galerijní provoz znovu zahajuje,“ pousmála se kurátorka třinecké galerie Katarína Klusová. Atraktivní výstava začala pondělní vernisáží v galerii kulturního domu Trisia.

Jan Vytiska na sebe výrazně upozorňoval již během studií na fakultě umění Ostravské univerzity. I proto byl školou nominován do mezinárodní soutěže nejlepších absolventů uměleckých fakult StartPoint. V roce 2011 pak na veletrhu současného umění Art Prague získal cenu UniCredit Bank Prague Photo Young Award pro umělce do 30 let a v následujícím roce byl vybrán mezi finalisty Ceny kritiky pro mladou malbu.

Velkoformátové obrazy jsou atraktivní a vyvolávají emoce. Foto: KK

„Od té doby si už deset let drží stabilní pozici mezi nejuznávanějšími současnými malíři. Jeho styl je dobře rozeznatelný a velmi vtipně poukazuje na apokalyptické vize současnosti, které zasazuje do lokálních vizuálních motivů,“ upřesnila kurátorka.

Další zprávy z regionu