Třinecká hvězdárna pomáhá lépe poznat Slunce

Jaké je Slunce a jak dlouho bude hřát? Neohrozí nás svými „bouřemi“? Tyto a další otázky pomáhá řešit i správce Hvězdárny Mikuláše Koperníka v Třinci a amatérský astronom David Vodecký.

Fotografie slunce. Foto: David Vodecký

Před lety se Třinecká hvězdárna zapojila do projektu Fotosferex. Řídil ho Astronomický ústav AV ČR v Ondřejově, což je výzkumné pracoviště zabývající se hvězdnou a galaktickou astronomií, výzkumem meteorů, sluneční astronomií a pohybem kosmických těles. „V té době mi bylo čtrnáct let a jen občas se mi podařilo se zúčastnit astrokroužku, který tehdy vedl Vladimír Knybel a ve kterém jsme ručně zakreslovali Slunce a data posílali právě do Ondřejova. Po čase se do vesmíru vyslala sonda, která snímky dělala a Fotosferex se tak ukončil. Jenže následně po nějaké době vědci zjistili, že jim kresby nás, amatérských hvězdářů, vlastně chybí a rozhodli se projekt obnovit pod jiným jménem Česlopol,“ začal vysvětlovat David Vodecký.

Astronomický ústav opět oslovil Třineckou hvězdárnu a vyzval ji ke spolupráci. Třinecká hvězdárna je tak spolu s dalšími třemi hvězdárnami opět zapojena do pozorování Slunce. Město Třinec minulý rok dokoupilo výbavu na pozorování sluneční činnosti. „My tak můžeme nejen široké veřejnosti ukazovat, jak funguje Sluneční činnost a další zajímavosti,“ pokračoval hvězdář.

Více si o tématu můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu