Třinečtí školáci mají nová sportoviště

Ze tří nových sportovišť se radují třinečtí školáci. Kompletní rekonstrukcí prošly venkovní sportovní areály u ZŠ Slezská na Terase, u ZŠ a MŠ s polským jazykem vyučovacím v Oldřichovicích a sportoviště u ZŠ Kaštanová na Sosně.

Nové sportoviště u ZŠ Kaštanová na Sosně budou využívat i žáci sousední Církevní základní školy. Foto: SZ

Sportovní areály u ZŠ Slezská na Terase a u ZŠ a MŠ s polským jazykem vyučovacím v Oldřichovicích mají školáci k dispozici od 3. září, sportoviště u ZŠ Kaštanová na Sosně od včerejška.

Hřiště u ZŠ Slezská se po modernizaci změnilo na moderní víceúčelovou sportovní plochu, kde nechybí kvalitní běžecká dráha, zázemí pro skok do dálky, fotbalová hrací plocha se speciálním umělým trávníkem třetí generace, víceúčelová plocha pro různé druhy sportů či vrhačský kruh. Děti mají k dispozici i malou tribunu. Stavební práce si vyžádaly kolem 9 milionů korun.

„Je třeba děti rozhýbat, aby jen neseděly u počítačů a mobilů, a věříme, že je nová hřiště přilákají ven nejen v hodinách tělocviku, ale i ve volném čase,“ uvedl náměstek primátorky Třince Radim Kozlovský.

Příjemné překvapení po prázdninách čekalo i děti polské školy a mateřinky v Oldřichovicích, kde vzniklo nové hřiště, doskočiště, přibyl výukový altán a nové herní prvky pro nejmladší děti. Náklady na úpravu areálu dosáhly 3,7 milionu.

„Jsme přesvědčeni, že investice do dětí a mládeže se vždy vrátí.“primátorka Věra Palkovská

V podobném duchu je zmodernizováno také venkovní sportoviště u ZŠ Kaštanová, které budou využívat i žáci sousední Církevní základní školy. Odpoledne si pak sem, stejně jako na nové hřiště na Slezské, mohou přijít zasportovat i zájemci z řad veřejnosti.

„Jako rodák ze Sosny vím, že tady dlouho chyběla kvalitní sportovní plocha, kterou by mohli využívat malí i velcí ke svým sportovním a pohybovým aktivitám. Hřiště na Kaštanové by mělo být otevřeno do večera, ale ještě pracujeme spolu s vedením školy a organizací STaRS na pravidlech,“ řekl náměstek primátorky Ivo Kaleta.

Původní herní plocha se změnila k nepoznání. Děti mají nově k dispozici kvalitní víceúčelové hřiště pro míčové hry, kde si mohou zahrát kopanou, florbal, nohejbal či streetball. Nechybí ani běžecká dráha pro běh na 60 m, pískové doskočiště pro skok do dálky a tribuna s místy k sezení. V části sportoviště je i odpočinková zóna s posilovacími stroji. Nejmenší děti se mohou vyřádit na novém dětském hřišti, kde najdou domeček se skluzavkou, lanovou prolézačku, pohyblivou kladinu a další prvky. K novému hřišti vede bezbariérový chodník. Náklady na rekonstrukci činily 8,5 milionů korun.

„Hřištěm jsme neskončili. Chystáme postupnou rekonstrukci základní školy, ale ta už bude o mnoha desítkách milionů korun,“ podotkla primátorka Věra Palkovská.

Třinec do modernizace a rozšiřování ploch pro sportovní a pohybové aktivity dětí a mládeže investuje průběžně nemalé částky. „Když jsme spočítali, kolik prostředků putovalo do sportovišť, tělocvičen, dětských hřišť a herních prvků za poslední čtyři roky, došli jsme k číslu 333 milionů korun. Jsme přesvědčeni, že investice do dětí a mládeže se vždy vrátí,“ dodala primátorka.

Další zprávy z regionu