Univerzita plánuje výzkum vlků

Vlci se vrátili do našich hor a lidé se s nimi musí naučit žít. Mendelova univerzita v Brně proto plánuje unikátní výzkum, který se u nás zatím nikdy nedělal. Chce zkoumat chování šelem a tím je i lépe pochopit.

Vlci v Beskydech žijí a lidé se s tímto faktem musí umět vyrovnat. Foto: Hnutí Duha

Škola zažádala Krajský úřad Moravskoslezského kraje o povolení výjimky, která se týká ochrany vzácného vlka obecného. V rámci výzkumu totiž budou pracovníci univerzity chytat zvířata do pastí, dají jim vysílačky a budou i jinak zkoumat jejich chování. Například je budou cíleně plašit různými podněty, například střelbou z gumových projektilů. Potřebují totiž zjistit, jak na ni vlci reagují a zda je dokážou vyplašit, když se ocitnou v blízkosti lidí.

„Telemetrické zkoumání vlka se v České republice ještě nikdy nekonalo. Pokud k němu získáme souhlas, začneme s ním co nejdříve na jaře,“ podotkl zoolog Miroslav Kutal.

Cílem projektu je poznat chování vlků a zjistit, kde všude se pohybují a jaké mají zvyklosti. Výsledek může pomoci chovatelům ovcí. „My totiž budeme přesně vědět, kde se vlci pohybovali. Takže například uvidíme, že přišli k dobře zabezpečeným ovcím, snažili se k nim dostat, ale nepodařilo se jim to. Nebo naopak uvidíme, kde přesně ohradu překonali, což umožní chovateli svá zvířata pro příště lépe ochránit,“ vysvětlil zoolog.

Průzkum budou provádět přírodovědci v několika lokalitách. Vydají se i do Beskyd, například do okolí Nýdku či Jablunkova. „Víme, kde se zhruba vlci pohybují, takže půjdeme za nimi,“ pokračoval Kutal. Uvědomuje si, že odchyt vlků nebude vůbec jednoduchý. Aby jim mohli nasadit telemetrický obojek, musí je odchytit do certifikovaných nášlapných pastí. Zvíře uspí na nezbytně dlouhou dobu veterinář. „Vše musí proběhnout co možná nejrychleji a nejšetrněji,“ doplnil Miroslav Kutal.

Další zprávy z regionu