V Beskydech se zranil paraglidista i cyklista

Hned ke dvěma zraněným sportovcům vyjížděli záchranáři do Beskyd. A zatímco paraglidista vyvázl zřejmě se zlomeninou nohou, cyklista musel být transportován vrtulníkem do nemocnice s podezřením na poranění mozku.

Javorový vrch je vyhlášeným místem pro paragliding. Foto: ZZS MSK

Šestačtyřicetiletý muž uvízl 4. července při paraglidingu na stromě. Stalo se to v oblasti Javorového vrchu v Beskydech. Záchranáři se o případu dozvěděli krátce po půl druhé odpoledne. Ke zraněnému vyjela zdravotnická výjezdová skupina ze stanoviště v Jablunkově.

„Před příjezdem záchranářů zraněného muže vyprostili s pomocí technických prostředků pracovníci Horské služby Beskydy. Muž se zdravotníky komunikoval a ztěžoval si na bolest obou dolních končetin v oblasti chodidel. Při dopadu na strom a následném visu naštěstí žádné další poranění neutrpěl,“ uvedl mluvčí záchranářů Ladislav Lang. S podezřením na zlomeninu obou patních kostí byl padáčkář převezen na chirurgickou ambulanci do nemocnice v Třinci.

Další výjezd měli záchranáři v sobotu 6. července. Spěchali k těžce zraněnému cyklistovi v terénu nedaleko obce Řeka. Zásah se odehrál po devatenácté hodině rovněž ve spolupráci s Horskou službou. „Ošetřovali třiatřicetiletého muže, který byl nalezen kolemjedoucími cyklisty s poraněnou hlavou v bezvědomí na lesní cestě. Po zajištění dýchacích cest a umělé plicní ventilace byl pacient uložen do celotělové podtlakové matrace. S podezřením na poranění mozku byl následně letecky transportován do Fakultní nemocnice v Ostravě a předán na oddělení Urgentního příjmu,“ upřesnil mluvčí s tím, že okolnosti události šetří Policie České republiky.

 

Další zprávy z regionu