V boji s covidem pomáhají středoškoláci i jejich učitelé

Pětistovka středoškoláků přiložila ruku k dílu a odvážně pomáhá v nemocnicích a sociálních zařízeních v kraji.  Studenti chodí do práce v rámci odborné výuky nebo jako dobrovolníci. Přidala se k nim i řada jejich pedagogů.

Někteří budoucí zdravotníci pracují přímo na covidových jednotkách. Ilustrační foto: Agel

„Například v Nemocnici Třinec nyní pracuje 45 studentů středních, vyšších a vysokých zdravotnických škol, jedna kantorka a pět mediků,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Irena Sikorová Nožková. V Nemocnici Agel Český Těšín přidalo ruku k dílu šest středoškoláků ze zdravotních škol.

Tato nelehká doba bude pro žáky zdravotnických škol i těch se sociálním zaměřením obrovskou školou. „V nemocnicích nebo sociálních zařízeních ale nasbírají cenné zkušenosti, které ve svém budoucím povolání jistě zúročí,“ je přesvědčený náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny.

Někteří budoucí zdravotníci pracují přímo na covidových jednotkách nebo jezdí s covid sanitkou. Jiní jsou k dispozici na odběrových místech nebo v lékárnách, další se zapojili do pomocných prací, jako je měření teplot pacientů nebo dezinfekce nemocničních prostor. „Žáci oborů zaměřených na sociálních činnost pak pomáhají například v domovech pro seniory nebo v centrech sociálních služeb,“ upřesnil náměstek a doplnil, že v nemocnicích napříč celým regionem podpořilo v rámci odborné praxe nebo na základě rozhodnutí hejtmana kraje 230 žáků z šesti zdravotnických škol zřizovaných krajem a 95 studentů krajské vyšší odborné školy zdravotnické.

Poskytovatelé služeb v sociální oblasti aktuálně využívají pomoc 58 žáků a studentů ze šesti škol zřizovaných krajem, o jejichž zapojení rozhodl hejtman. „Jsem velmi rád, že se našli i takoví, co nečekali na výzvu a nabídli svou pomoc jako dobrovolníci. Zatím jich je zhruba 140 ze zdravotnických a sociálních oborů vzdělávání. Nejvíce jich je ze zdravotnických škol ve Frýdku-Místku a Karviné,“ dodal Folwarczny s tím, že se k dobrovolníkům přidali i mnozí pedagogové, kteří pomáhají ve všední dny, ale také o víkendech a státních svátcích. Přitom ovšem v plném rozsahu nadále distančně vyučují své žáky.

Další zprávy z regionu