V Českém Těšíně opravují Městský hřbitov

Rekonstrukce chátrajícího betonového oplocení areálu Městského hřbitova v Českém Těšíně je v plném proudu.

Obnovována zeď získá původní vzhled. Foto: ba

Obnova zdi navazující na židovský oddíl hřbitova běží od dubna. Zdi s železobetonovými konstrukcemi jsou původní, ale už se na nich podepsal zub času. Zeď byla z armovaného betonu, do ní byly vložené železné kosočtvercové mříže. Na každém sloupku byla pískovcová koule, několik jich upadlo. Některé části zdi se vinou zvětrávání betonu začaly rozpadat.

„Probíhá renovace osmi zděných polí. Zahrnuje demontáž starého zděného plotu včetně základu a vyzdívku nového zděného plotu,“ přiblížila starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková. Objekt hřbitova je památkový, ale renovovaná část památkově chráněna není, proto bylo možné zvolit jiný způsob provádění stavebních prací.

Starostka zdůraznila, že původní ráz zdi bude zachován. „Armovaný odlévaný beton sice nahradí plotové prefabrikáty, ale povrchová úprava, omítka s původní strukturou, ocelové prvky v ploše plotu a pískovcové koule, včetně tepaných mříží v každém poli, zvýrazní původní vzhled,“ řekla Hřebačková. Stavební práce, které probíhají za nepřerušeného provozu hřbitova, by měly skončit do října. Investice vyjde přibližně na 520 tisíc korun.

Historie českotěšínského hřbitova sahá do dvacátých let minulého století. Do roku 1925 hřbitov ve městě nebyl, zemřelí byli pohřbíváni v Cieszyně. V letech 1923–1926 vznikaly návrhy na stavbu nového hřbitova a jeho částí. Hřbitov v Českém Těšíně postavila firma Eugen Fulda. Původní hřbitov se dělil na několik samostatných částí – na evangelickou, katolickou a židovskou, která už není k pohřbívání využívána.

Další zprávy z regionu