V Hrádku se někdo zbavuje vývrhů zvířat

Volně odhozené vnitřnosti ovce, kozy a telete v hrádecké lokalitě Gabryše trápí Hrádecké. Není to poprvé, co se v daném místě někdo tímto způsobem zbavil tohoto odpadu. Pachateli, který takto porušil zákon, hrozí pořádná pokuta.

Vnitřnosti odhozené v hrádecké části Gabryše. Foto: David Dzik

„Letos se jedná o druhý případ, na tom samém místě se někdo zbavil vnitřností i v minulém roce. Podle mě se nejedná o člověka z Hrádku, ale o někoho, kdo projíždí a cíleně vnitřnosti odhodí. Máme určité poznatky o autě i směru, kterým jelo. Vše řešíme po vlastní linii, policii tím prozatím nezatěžujeme,“ řekl starosta Hrádku Robert Borski, podle kterého je v dané lokalitě celkem klid, stojí tam jen tři chalupy a místem prochází silnice vedoucí do Milíkova.

„Pokud se podaří chovatele, který takto porušil zákon, usvědčit, může mu být ve správním řízení uložena pokuta do 50 tisíc, což se týká fyzické osoby. U fyzické osoby podnikající nebo právnické osoby může pokuta dosáhnout až 500 tisíc korun,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Podle mluvčího veterinářů vývrhy z jatečných či farmových zvířat jsou legislativou chápány coby vedlejší živočišné produkty. Podle toho musí být s nimi nakládáno. To znamená, že by měly být neškodně odstraněny například v kafilerii. Na druhou stranu musí být prokazatelné, že se opravdu jedná o vývrh z hospodářských zvířat, a ne z ulovené volně žijící zvěře.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu