V Komorní Lhotce zvukové záznamy opět neprošly

Opakovaně se na zasedání zastupitelstva Komorní Lhotky hovořilo o pořizování zvukového záznamu z jednání. Tentokrát však pouze krátce.

Ilustrační foto: tm

O zařazení návrhu na pořizování nahrávky do programu dubnového zasedání požádal opoziční zastupitel Jan Křístek. Schůze by podle něj měla být nahrávána, aby se pak v zápisech z jednání nevyskytovaly nepřesnosti.

Před schvalováním programu však zastupitel Ivo Štefek navrhl, aby byl tento bod vyřazen, už dříve se tím totiž zastupitelé zabývali a neprošlo to. „Umíte si představit, že někdo bude po zastupitelstvu tři hodiny sedět a přepisovat zvukový záznam slovo od slova?“ řekl.

Obdobně to vnímá také vedení Komorní Lhotky. „My přece nepotřebujeme mít v zápisu každé slovíčko, hlavní je usnesení, které se schvaluje,“ uvedl starosta Miloslav Hampel. Podle představitelů obce může být problematické rovněž uchovávání nahrávek, a to kvůli ochraně osobních údajů.

Křístek řekl, že ve chvíli, kdy bude zřejmé, že zápis ze zasedání odpovídá skutečnosti, může se zvukový záznam smazat. „V posledních dvou zápisech jsou věci, o kterých se nejednalo, nebo byly zapsány jinak,“ argumentoval. Jeho argumenty však nezabraly a bod o pořizování zvukových záznamů byl z programu dubnové schůze vyřazen. Pro upravený program hlasovalo sedm z deseti přítomných zastupitelů, tři se zdrželi.

Jan Křístek navrhl pořizování záznamů už v minulém období, kdy ještě nebyl zastupitelem. Opoziční Změna pro Komorní Lhotku se pak nahrávání jednání zastupitelů snažila prosadit hned po podzimních komunálních volbách při projednávání nového jednacího řádu zastupitelstva. „Když jsme to navrhovali po volbách, chtěli jsme také, aby byl záznam uchováván. Nyní už jsem od tohoto ustoupil a chtěl jsem záznamy jen proto, aby se zápis udělal tak, aby odpovídal skutečnosti,“ řekl Křístek Třineckému hutníku.

Právě přesnost a věrohodnost zápisu ze zasedání zastupitelstva je jedním z důvodů, proč mnohé obce jednání nahrávají. Někde záznamy i uchovávají pro případ, že by někdo později popíral, co na schůzi řekl.

Další zprávy z regionu