V Milíkově téměř jako v Provence

„Existuje kolem čtyřiceti druhů levandulí, v našich podmínkách ale můžeme kvůli zimám pěstovat jen tři z nich,“ ukazuje Lucie Navrátíková na pole s šesti sty rostlinami.

Nenechte se mýlit, jste v Milíkově. Foto: fm

Plantáž založili s manželem Jiřím před pěti lety a od té doby, jak sami tvrdí, se posouvají stále kupředu a objevují, co je pro rostliny nejlepší. „Lidé chtějí nejčastěji tmavě modrou levanduli lékařskou, včely si ale daleko více oblíbily světlejší odrůdy, které také mnohdy více voní,“ pokračuje pěstitelka, která v Londýně vystudovala zahradní návrhářství. Levandule lékařská pak také uklidňuje a má hojivé účinky. Využívá se proto k výrobě olejíčků, sirupů nebo se přidává do potravin.

Dalším druhem, který milíkovští pěstitelé množí, je levandule prostřední, která má dlouhé špičaté květy a používá se do vonných pytlíčků nebo na výrobu kosmetiky, protože obsahuje silné esenciální oleje s povzbuzujícím účinkem.
Třetím typem, který Navrátíkovi pěstují, je levandule chaytorae [šatorej] a pozorovatel ji rozpozná podle tmavě modrých květů a stříbrných listů.

Návštěvníci, kteří se na milíkovskou plantáž přijdou podívat, mohou na poli vidět až osmdesát různých kultivarů tří zmiňovaných druhů levandulí. „Tahle například byla vyšlechtěna k výročí nastoupení britské královny Alžběty II. na trůn,“ ukazuje Jiří Navrátík a dodává: „Některé odrůdy ale nesmíme množit, jsou totiž licencované. Máme je jen ve sbírce na okrasu a pro botanické účely. Když lidé přijdou, často se podivují, že vůbec existují bílé nebo růžové levandule.“

Navrátíkovi se orientují od počátku, kdy začínali pouze s jedním kultivarem, hlavně na pěstování rostlin k prodeji. „My zákazníkům radíme, jaké levandule si mohou vybrat a co od nich mohou čekat,“ řekla Lucie Navrátíková a doplnila, že jako vedlejší produkt vyrábějí také vonné pytlíčky, kytice, dekorace či v malém množství i sirup. „Celé je to pro nás spíše jen koníček. Uživit se množstvím, které máme, se nedá,“ podotkla zahradní návrhářka.

Tématu jsme se podrobněji věnovali v posledním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu