V Mostech u Jablunkova uvažují o zrušení rady obce

Už delší dobu si Mostečtí pohrávají s myšlenkou zeštíhlit zastupitelstvo a zrušit radu obce. Zkušenosti sbírají i z okolí. Na jednom z posledních zasedání mosteckých zastupitelů tak byla hostem starostka Bukovce, na další schůzi pozvou starostku Návsí.

Mostečtí zvažují možnost zrušit radu obce. Foto: ba

Nový model se sníženým počtem zastupitelů z 15 na 11 a bez rady obce by mohl v Mostech u Jablunkova začít fungovat od příštího volebního období 2022 – 2026. Třebaže většině zastupitelů se tato myšlenka jeví jako krok ke zjednodušení vedení obce i k větší transparentnosti, někteří k ní mají zdrženlivý, či odmítavý postoj.„Myslím si, že jsme velká obec a zastupitelů bychom měli mít více než jedenáct,“ prohlásil zastupitel Pavel Taufer.

Jak to funguje v obci, která radu nemá a funguje s 11 zastupiteli, Mosteckým přiblížila starostka Bukovce Monika Czepczorová. „V prvních dvou volebních obdobích jsem si naši obec bez rady nedovedla představit. Jako radní jsme byli dobrý tým a scházeli jsme se co dva týdny. Velmi mě trápilo, když se pak říkalo, že to nebo tamto si upekli radní,“ vrátila se do minulosti Monika Czepczorová.

Dodala, že s návrhem zrušit radu obce přišla opozice. Poté, co k tomu došlo, se veškeré záležitosti týkající se fungování obce začaly řešit v rámci zasedání zastupitelstva, která se v Bukovci konají každé poslední pondělí v měsíci.

„Zastupitelé mají více povinností. Pokud je to potřeba, scházíme se i na poradách, třeba před zahájením jednání zastupitelstva. Vyměňujeme si názory, probíhá plodná diskuze,“ poukázala Czepczorová. Podle ní je model se zastupitelstvem bez rady obce transparentnější pro samotné zastupitele i občany, flexibilnější a také časově úspornější pro zapisovatelky.

Tytéž argumenty opakovaně předkládá současné vedení Mostů u Jablunkova. „Chceme trvale zamezit nařčením, že rada obce o něčem rozhodla bez vědomí zastupitelstva. Informovanost občanů by tak byla podstatně vyšší,“ prohlásil již dříve starosta obce Ondřej Niedoba.

Další zprávy z regionu