V muzeu v neděli ožije pohádka o drakovi

Kostýmy, rekvizity, ale i dvouhlavý Čmoudík se přesunou na čas do Muzea Třineckých železáren a města Třince. Připomenou natáčení pohádky Když draka bolí hlava.

Jedna hlava draka Čmoudíka hovoří česky, druhá jí odpovídá slovensky. Foto: promo

Nejen milovníci pohádek, ale třeba i Karla Gotta se mohou přijít podívat na výstavu, která začíná v neděli 19. července v muzeu. Stejně jako samotná pohádka nese i výstava název Když draka bolí hlava.

V muzeu si návštěvníci prohlédnou část rekvizit, například pohádkové kostýmy, královské korunky nebo třeba trůn. „Zároveň příchozí přivítá hlavní hrdina pohádky, kterým je dvouhlavý drak Čmoudík, jehož jedna hlava hovoří slovensky a druhá česky,“ slíbila vedoucí muzea Eva Zamarská. Připomenula, že atraktivní loutka draka je výsledkem práce špičkové československé loutkářské školy pod vedením Miroslava Duši a také bohaté 3D animace Jaro Niňaje a kresby Martina Schwarze.

Československá pohádka Když draka bolí hlava je určena pro celou rodinu. Natočena byla podle stejnojmenné pohádkové knížky Petra Šišky a Dušana Rapoše v lokacích od Tater přes Dolní a Horní Lomnou, Hrčavu, Vendryni, Třinec až po jeskyni Šipka ve Štramberku a zámek v Karviné Fryštátě. Pohádka nenásilnou formou připomíná společné soužití Čechů a Slováků. Zatímco před 27 lety došlo k rozdělení na dva samostatné státy, v pohádce se dvě království, rozdělené díky dračí kletbě, naopak spojují v jedno silné.

V hlavních rolích pohádky, ve které se střídá slovenština s češtinou, se objevily herecké špičky v čele s Kamilou Magálovou. Bonbonkem bylo účinkování Karla Gotta s dcerami a také věhlasného módního návrháře Osmana Laffity.

Pohádka získala ocenění na řadě festivalů ve světě, například v Novém Mexiku, Turecku, Indii, v Jižní Koreji nebo třeba v Německu, Rusku či Austrálii.
„Kdo má rád pohádkové bytosti, určitě si tuto výstavu nenechá ujít,“ doplnila vedoucí muzea s tím, že se třinecké muzeum stalo jedním z několika oslovených míst k letní kampani spojené s natáčením pohádky Když draka bolí hlava – Léto s drakem. Kampaň připravila Regionální rada rozvoje a spolupráce se sídlem v Třinci.
Pohádková expozice nahradí výstavu Mykokosmos, která v neděli skončila.

Další zprávy z regionu