V Třanovicích chtějí bezpečnější přístup do centra

Další cyklostezka, určená nejen jezdcům na bicyklech, ale i pěším, by mohla vzniknout v Třanovicích. Obec tím chce vyřešit bezpečnost při stále se zvyšující hustotě dopravy.

Třanovičtí doufají v novou cyklotrasu. Foto: fm

„Hotovou máme projektovou dokumentaci i stavební povolení, a v současnosti tak jen čekáme, až se objeví vhodná dotace,“ shrnul starosta Jiří Tomiczek a dodal: „Chtěli bychom žádat o finance v místní akční skupině, která by měla vyhlásit výzvu v červenci.“

Starosta věří, že Třanovice uspějí, přesto má obec v záloze i druhý plán – získat peníze z Integrovaného regionálního operačního programu. „Pro nás jsou to totiž investice, které bychom bez podpůrných prostředků zaplatit nedokázali,“ uvedl. Cyklostezka dlouhá 780 metrů by měla vyjít na zhruba 6 milionů korun. Trasa by měla kopírovat silnici a vést za příkopem v poli. Na konci pak bude navazovat na úsek pro cyklisty vedoucí na Český Těšín, respektive k Žermanické přehradě.

Zamýšlená stezka mezi částmi Zadky a Pavera nebude sloužit jen jezdcům na bicyklech. „Po dostavění se budou moci do centra Třanovic dostat bezpečně nejen cyklisté, ale i občané, kteří bydlí podél této rušné silnice, vedoucí na Havířov. Je to reakce na potřebu zdejších lidí, protože provoz stále houstne,“ poznamenal starosta.

Další zprávy z regionu