Vandalové ničí ve městě mlžítka

Chladivý opar vody dělá každoročně radost malým i velkým obyvatelům Třince. Mlžítka v centru na náměstí TGM a na náměstí Svobody se ale stávají terčem vandalů.

Pracovníci opravují v centru Třince mlžítka, které vandalové pravidelně poškozují. Foto. Magistrát Třinec

Teploty nad 30 stupňů trápily minulý týden i obyvatele našeho regionu. V Třinci se snaží proti výhni bojovat aspoň pouštěním vodních mlžítek. „Je to příjemné, několikrát denně si jimi projdu, pracuji totiž kousek odsud. A jak si všímám, dělají radost všem, co tudy procházejí. Bohužel jsou ale často rozbitá,“ všimla si paní Jarka z Třince.

Že zařízení někdy ničí i děti nebo teenageři potvrdila žena, která to viděla na vlastní oči. „Podívala jsme se zrovna z okna a viděla, jak to kazí. Je to hrozné,“ podotkla.

Vandalové zpravidla vyškubnou hadici s přívodem vody a poškodí jednu ze součástek. „Jenže to se stává téměř každý týden, a pokud se pak chce člověk pod mlžítky osvěžit, většinou nefungují. Neustálé opravy vyjdou na nemalé peníze i čas kolegů, kteří musí zničené součástky koupit a další pracovníci jdou pak mlžítka opravit,“ poukázala Jana Stonawská, vedoucí odboru životního prostřední a zemědělství třineckého magistrátu.

„Jsme moc rádi, že jsou mlžítka v letní sezoně takto vyhledávanou atrakcí. A ještě raději bychom byli, kdyby se na tato místa lidé chodili pouze osvěžovat, a ne je ničit. Aby se mohl v parnu zchladit kdokoliv a kdykoliv,“ dodala Jana Stonawská.

V Českém Těšíně, kde mají mlžítka mají na náměstí ČSA už pátým rokem, takové problémy jako v Třinci nemají. „Systém byl poškozen jednou, hned v tom roce, kdy jsme ho nechali namontovat. Jinak k dnešnímu dni neevidujeme žádné jiné poškození,“ řekla mluvčí města Nataša Cibulková.

Další zprávy z regionu