Velké šelmy monitorují v Beskydech

Výskyt velkých šelem v Beskydech pomocí fotopastí sleduje Český svaz ochránců přírody.  Dvě jsou umístěny v okolí Nýdku a Bystřice.

Fotopast zachytila rysa ostrovida. Foto: DK

Zmíněné fotopasti rozšířily síť těchto zařízení, která má v horách správa CHKO Beskydy, Hnutí Duha, a další organizace zabývající se výzkumem a ochranou velkých šelem.

Jak uvedl ochránce přírody Daniel Křenek, hlavním úkolem je sledování zejména vlků, kteří v uplynulých dvou letech působili škody především na ovcích.

„Sledování vlků je důležité pro poznání jejich biologie a monitoringu jejich početnosti.  Výsledky ukazují, že v našem regionu se pohybuje do pěti vlků, zdržují se zde rovněž jeden až dva rysové,“ upřesnil Daniel Křenek. Medvědi se v Beskydech podle ochránců přírody momentálně nevyskytují. „Vzhledem k tomu, že se nacházíme na pomezí se Slovenskem a Polskem, můžeme jejich výskyt očekávat prakticky kdykoli, ale medvědi se v Beskydech většinou objevují jen přechodně,“ podotkl Křenek.

V letošním roce Mendelova univerzita v Brně nasadila v CHKO Beskydy obojky pěti rysům, kteří jsou nyní telemetricky sledováni. Připravuje se rovněž telemetrie vlků.

Agentura ochrany přírody a krajiny spustila webové stránky www.navratvlku.cz, na kterých návštěvníci najdou podrobné informace o biologii vlků, možnostech ochrany hospodářských zvířat a další užitečné informace.

Další zprávy z regionu