Velký vítr opět zaměstnával hasiče i energetiky

Letošní zima je spíše ve znamení velkých větrů. V noci z neděle na pondělí opět nenechaly vyspat hasiče a tentokrát ani energetiky. Na práci měli převážně odstraňování spadlých stromů.

Popadané stromy přidělávají práci hlavně hasičům. Ilustrační foto: HZSMSK

Zhruba o půlnoci řešili pracovníci ČEZu v našem kraji osm poruch na vysokém napětí. V pondělí ráno bylo bez proudu zhruba 450 odběratelů, a to také na Jablunkovsku a v Dolní Lomné. „Příčinou poruch jsou pády stromů a větví do vedení, což má za následek přetrhání vodičů nebo ulomení izolátorů. V terénu jsou od noci stovky pracovníků poruchových čet, kteří se snaží co nejrychleji obnovit dodávky elektřiny zákazníkům. Předpokládáme, že většina oprav bude dokončena dopoledne a do večera obnovíme dodávku všem domácnostem i firmám,“ uvedl mluvčí ČEZu Vladislav Sobol.

S poryvy větru se potýkají také hasiči. „K šesté hodině ranní naši hasiči zasahovali celkem u 76 událostí. Převážnou většinu událostí ale řešili v noci z neděle na pondělí. Nejvíce postiženým okresem je Frýdek-Místek,“ podotkl tiskový mluvčí krajských hasičů Marek Gašparín.

V převážné většině zásahů se jednalo o spadlé stromy, které bránily provozu na komunikacích, ohrožovaly osoby, nebo poškodily a ohrožovaly budovy. „Tento počet výjezdů ale s největší pravděpodobností nebude konečný. Je předpoklad, že další nové události budou řešeny i v průběhu dnešního dne,“ dodal.

Další zprávy z regionu