Vodovodní projekty Mostů u Jablunkova zatím musí počkat

Chybějící podpis jediné osoby pod dotací, to je problém, jejž vnímá starosta Mostů u Jablunkova Josef Szotkowski. Situace však není podle ministerstva zemědělství tak jednoduchá, i když se projekty dostaly do návrhu akcí na financování.

Vodovodní projekty čekají na schválení. Ilustrační foto: Designed by Freepik

Obec se přihlásila do dvou dotačních programů ministerstva zemědělství, které jí byly přislíbeny. Podle starosty ale čekají na podpis ministra Jiřího Milka, který se kvůli nezískané důvěře vlády rozhodl podobné dokumenty nepodepisovat.

„Už během loňských zasedání zastupitelstva jsme se rozhodli pro rekonstrukci vodojemu Bahno. Našli jsme vypsaný dotační program ministerstva zemědělství, který měl pokrýt 50 procent uznatelných nákladů. Přihlásili jsme se do něj, jenže se teď nehýbeme z místa,“ přiblížil starosta Szotkowski.

Mostům u Jablunkova sice dotaci na ministerstvu přislíbili, dokud však nebude schválená a signifikována šéfem resortu, obec se nesmí do projektu pouštět. „Kdybychom začali s rekonstrukcí před oficiálním získáním dotace, peníze, které bychom investovali, by nebyly uznatelným nákladem, což samozřejmě nechceme,“ dodal Josef Szotkowski.

Obec by dále chtěla připojit na vodovod lokalitu Polomská. I na tento projekt má přislíbené finanční prostředky z ministerstva zemědělství. Záležitost však znovu vázne na konečném schválení. „Z ministerstva už nám dokonce doporučili, abychom realizaci raději přeplánovali na příští rok. To je ale nesmysl. Jednou naříkají, že dotace nečerpáme, a když zase o peníze žádáme, tak je z nějakých důvodů nevydávají,“ stýská si starosta Mostů u Jablunkova.

Situace však není tak jednoduchá. Podle tiskového oddělení ministerstva zemědělství rozhodnutí nestojí kvůli podpisu ministra Milka, ale pro některé obcí nedodané dokumenty. „V polovině února Mezirezortní komise pro projednávání akcí programu zařadila oba projekty do Návrhu akcí se zahájením financování v roce 2018. Na základě toho byla obec vyzvána k předložení Žádosti o evidenci a registraci akce včetně příloh. Tam spadá finanční projekt, dokumentace k zadávacímu řízení, smlouva o dílo, ale i další doklady dle pravidel příslušného programu,“ sdělila tisková mluvčí resortu Tereza Kubálková.

V obci ale nemusí zoufat, ani projekt vyřazovat z plánu na letošní rok. Nejzazší termín pro dodání těchto podkladů byl podle ministerstva stanoven až na 30. červen. „Po doložení uvedených dokladů bude akce posouzena a mezirezortní komise následně stanoví výši dotace,“ vysvětlila tisková mluvčí s tím, že teprve poté bude vydáno rozhodnutí o poskytnutí dotace.

Další zprávy z regionu