Volební urny čekají na hlasy voličů

Dnešní čtrnáctou hodinou se po celém Česku otevřely volební místnosti a nejinak je tomu i u nás v regionu. Zítra ve stejný čas se pak definitivně zavřou a výsledek voleb zpečetí směřování měst a obcí na další čtyři roky.

Tento mladík právě odvolil v Českém Těšíně. Foto: fm

V průběhu dnešního odpoledne a večera až do 22. hodiny, respektive zítra od 8 do 14 hodin, budou voliči rozhodovat o tom, kdo usedne do křesel zastupitelů v novém volebním období. Vybírat mohou voliči přesně z 1 817 lidí v našem regionu. Právě tolik jich totiž je na kandidátkách do obecních zastupitelstev.

K urně už dorazil i současný starosta Českého Těšína Vít Slováček. Foto: fm

Rozdat mohou lidé jen tolik hlasů, kolik je v obci nebo obvodu zastupitelských křesel. Jestliže však volič zaškrtne celou stranu a zároveň dá hlas i jednotlivým kandidátům toho stejného uskupení, jeho preferenční hlasy se již v rámci strany nepočítají.

Kvůli zkušenosti z minulých a předminulých komunálních voleb, se na dodržování zákona v Českém Těšíně zaměřily bezpečnostní složky. „Od občanů začaly přicházet indicie, že by mohlo docházet k ovlivňování výsledku hlasování podobně jako v roce 2014 a 2010. Všechny složky byly na volby připravené, byla posílena hlídková činnost a členové komisí byli proškoleni i na tyto situace,“ řekla mluvčí města Dorota Havlíková.

„Ve čtyřech případech se podle soudu prokázalo podezření, že konkrétní lidé nabízeli za hlasy peníze. Podařilo se však prokázat pouze takové množství koupených hlasů, které by na rozložení sil nemělo vliv,“ vrátila se k situaci v předchozích komunálních volbách tisková mluvčí.

Další zprávy z regionu