Vše o mincovnictví

Historik Martin Krůl se chopil náčiní a vyrazil několik mincí Adama Václava v hodnotě tří grošů z roku 1596. Tímto netradičním způsobem minulý čtvrtek skončila slavnostní vernisáž panelové výstavy Česko-polské mincovní inspirace, v budově Muzea Těšínska, která potrvá do poloviny března.

Slavnostní vernisáže se zúčastnila autorka výstavy Dagmar Grossmanová. Foto: ba

Výstava, jejíž autorkou je historička Moravského zemského muzea Dagmar Grossmannová, se koná ve spolupráci s Generálním konzulátem Polské republiky v Ostravě, který ji Muzeu Těšínska zapůjčil.

Výstava se věnuje několika tématům z oblasti peněžní historie českých zemí a Polska. „Zaměřuje se zejména na takové prvky v mincovnictví, které jednotlivé země různě propojují. Jedná se například o námětově stejné mincovní obrazy objevující se na denárech ve 12. století, české vzory na polských mincích ve středověku nebo o ražbu zlatých mincovních nominálů,“ přiblížila autorka výstavy Dagmar Grossmanová.

Zdůraznila, že dalším spojujícím tématem je mincovnictví Jagellonců v českých zemích. „Osobou, která propojuje tyto historické země, je rovněž Doubravka Přemyslovna. Portrét první polské kněžny, jehož autorem byl významný polský malíř Jan Matejko, se objevil na bankovce 20 zlotých z roku 2015,“ pokračovala Dagmar Grossmanová.

Prezentovány jsou rovněž počátky mincovnictví v polských a českých zemích, výstava připomíná jejich vzájemnou provázanost. Většina numismatického materiálu pochází ze sbírek Numismatického oddělení Historického muzea Moravského zemského muzea. Expozici doplňují mince a medaile polských králů ze sbírek Muzea Těšínska.

Další zprávy z regionu