Všímavý Guťan odhalil zloděje

Zloději řádili v mateřské škole v Gutech. Využili toho, že se objekt zatepluje a vnikli do něj hned dvakrát. Naštěstí neušli pozornosti všímavého tamního občana, který jejich podezřelý pohyb nahlásil městské policii. Přesto se jim podařilo ukrást řadu věcí, mimo jiné i hračky od dětí.

Objekt školky se rekonstruuje. Toho chtěli zloději využít. Foto: mr

Pokud si budou lidé všímat, co se kolem nich děje, budou mít zloději a jiné kriminální živly těžší práci. „Potvrdilo se to minulý týden v Gutech. Jeden tamní občan si poslední červnovou neděli všiml, že od školky, která se nyní opravuje, odchází neznámá dvojice s taškou plnou elektroniky. Zalarmoval třinecké strážníky. Těm se v průběhu dne v součinnosti se státní policií a bezpečnostní agenturou, která provozuje v objektu signalizační zařízení, podařilo zloděje při dalším pokusu o krádež ve škole dopadnout,“ popsala událost primátorka Věra Palkovská.

Jak dále primátorka řekla, všímavý spoluobčan ochránil majetek školského zařízení. „Ale dost možná i někoho ze svých spoluobčanů. Nikdy přece nevíte, co má zloděj za lubem a kde by kradl příště,“ poukázala primátorka.

Ředitel třineckých strážníků Libor Motyka popsal, že oznamovatel sdělil strážníkům, že dotyčná dvojice měla dokonce klíče od opravované školky. „Takže se dá předpokládat, že byli domluveni s někým, kdo se podílel na rekonstrukci zařízení,“ podotkl ředitel.

Ředitelka školky Alena Jánková upřesnila, jak to vše bylo. „V celém tom případu hrála hlavní roli náhoda. Ten všímavý občan jel na kole, které se mu právě před školkou porouchalo. Zastavil a dával si ho do pořádku a přitom si všiml, jak nějací pracovníci vynášejí před školku elektroniku. Ptal se, co to dělají, a oni odvětili, že zateplují školku a to vše musí vynést ven, aby se na to neprášilo,“ popsala. Dotyčný občan odjel, ale vysvětlení se mu nezdálo a pro jistotu přece jen zavolal městské strážníky.

„Potvrdilo se, že šlo o zloděje. Ve školce jsme proto zapnuli bezpečnostní zařízení, což se ukázalo jako velice rozumné. Dotyční lumpi se totiž na místo vrátili, ale to už je vyrušil alarm, se kterým evidentně nepočítali. Snažili se ho sice umlčet, vyrvali jej ze zdi, ale policie byla na cestě a dopadla je,“ řekla v kostce Alena Jánková.

Další zprávy z regionu