Vůně pečiva přitahuje zákazníky z obou stran hranice

Na první pohled to místo nijak výrazné není. Oprýskaná fasáda domu zaujme stěží, to už spíše venkovní posezení z dřevěných palet a matrací před prodejnou. Co vás ale do malého podniku na Hlavní třídě, jen kousek od hranice, zaručeně vtáhne, je nádherná vůně čerstvého chleba a pečiva. Těžko odolat.

Lenka Voráčková sází na osobní chutě. Foto: toj

Za vším stojí Lenka Voráčková. Původně zaměstnankyně Pekárny U Hranice, která tu fungovala do loňského října, dnes majitelka Pekárny HokusPokus. Jak popsat podnik s názvem HokusPokus? Určitě pekárna s prodejnou a také snídaňové bistro. V míchacích nádobách a pecích vzniká pět druhů chleba, croissanty z kynutého těsta, muffiny, vánočky, koláče, bábovky, cheesecaky.

Jak říká mladá žena, jež měla původně v úmyslu pracovat v cestovním ruchu, k pekařině se dostala trochu náhodou, shodou okolností. „Původní majitelé pekárny se přesunuli do Ostravy, kde rozjeli jiný svůj projekt. Já od nich odkoupila receptury a od prosince tady funguju,“ říká Lenka Voráčková.

Na to, že v pekárně začínala jako brigádnice se řemeslu naučila poměrně rychle a podle vůní a chutí, kterými se v prostorách malého podniku můžete opájet, i velmi dobře.

Majitelka podniku přiznává, že chvíli trvalo, než si lidé zvykli, ale teď chodí hlavně pro snídaně. Velký základ pro ranní prodej jsou kynutá těsta, nasladko i naslano. A tři druhy snídaní. „Zapečený kváskový chléb, dýňový s pomazánkou, žitný s vaječinou a pak něco, co mě napadne“ dodává pekařka. Kdo rád netradiční snídani, měl by zajít v sobotu, kdy jsou v nabídce snídaně slané i sladké – větrník, vanilkové věnečky, medovník, plněný anglický muffin, plněné tortily a další sladké dobroty.

Při dotazu na inspiraci, zmíní majitelka pekárny internet, Instagram světových cukrářů a Pinterest. „Ale hlavně dám na osobní chutě. Nerada někoho kopíruju,“ říká.

Co na to říkají zákazníci? „Jsou lidé, kteří si rýpnou, nebo zmíní, že ty ceny jsou poněkud vyšší, ale pokud chtějí mít housku ze tří čtyř ingrediencí, tak naše výrobky ocení. A hlavně: náš chleba, když ho správně skladujete, vydrží až pět dnů,“ vysvětluje.

Další zprávy z regionu