Výstava oživila autobusové zastávky

Cestovat autobusem a přitom se kochat uměním mohou obyvatelé Třince. Na vybraných zastávkách najdou nevšední výstavu. V rámci projektu Zastavení u umění představuje své fotografie skupina polských umělců.

Výstava oživila autobusové zastávky. Navíc vzbuzuje chuť k jídlu. Foto: knihovna

Venkovní podívanou pořádá Galerie města Třince. Je součástí výstavy Piknik u plamene, která je k vidění v třinecké knihovně. „Jedná se o výstavu, kdy umělci místo toho, aby vystavili již něco hotového, pracují s prostředím Třince a následně se na ně snaží reagovat. Několik uspořádaných pikniků sloužilo jako určitý druh zkoumání, jaké to v Třinci je. Výstava v galerii a na zastávkách je ozvěnou těchto prožitků a zároveň pobídnutím Třinečákům, aby si užili město novými způsoby,“ vysvětlila kurátorka Galerie města Třince Katarína Klusová.

Autoři výstavy, jejíž součástí je také speciálně upravený zvukový záznam, jsou Adrian Altman, Stan Barański, Adelina Cimochowicz, Kasper Lecnim a Irmina Rusicka. Kurátorsky jejich tvůrčí setkání v třineckých ulicích vedl Piotr Sikora. Během několika dní zkoumali Třinec netradiční formou – pořádali pikniky. Během nich sbírali záznamy ze svých pozorování, pocitů a zážitků. Výsledkem je jedinečná výstava, která Třinec a jeho genius loci ukazuje jinak, než jak ho vnímají místní.

Piknik u plamene bude k vidění ve výstavním prostoru v Knihovně Třinec už jen do 15. října. Fotografie zůstanou na autobusových zastávkách minimálně do konce letošního roku.

Další zprávy z regionu