Výstava plná dálek oživila stanici v Třinci

Lidé, kteří se ocitnou na železniční stanici Třinec centrum, se mohou pokochat pohledem na velkoformátové fotografie. Zachycují krásná místa z mnoha zemí světa.

Členové fotoklubu u fotografií na železniční zastávce. Foto: Fotoklub Steel Třinec

Výstavu fotografií na stanici má na svědomí Fotoklub Steel Třinec. Zapojilo se do ní osm fotografů, kteří dodali snímky na téma Na cestách. Tak se také výstava jmenuje. Až do konce prázdnin si mohou lidé při čekání na vlak krátit čas pohledem na fotografie míst, kam se třeba nikdy nedostanou.

Vznik výstavy přitom nebyl zrovna jednoduchý. „Je to naše první venkovní expozice. Umístili jsme fotografie do panelů, ale jak na ně pražilo sluníčko, začaly se kroutit,“ líčil prvotní potíže jeden z pořadatelů výstavy fotograf Marek Džupin. Museli proto všechny snímky přilepit speciální páskou, aby držely tvar. „Trochu se tím narušil celkový dojem, ale jsme rádi, že se povedlo problém vyřešit,“ kvitoval fotograf s tím, že ještě jednu fotografii nyní k výstavě přidají. Bude laminovaná oboustranně a podlepená tvrdým papírem, aby skrze ni neprosvítalo slunce. Půjde tak o pokus, jak tvořit venkovní expozice v budoucnu.

Cestující si mohou čekání na vlak krátit pohledem na fotografie. Foto: Fotoklub Steel Třinec

Na výstavě je k vidění 24 snímků ve formátu 50×70 centimetrů. Jejich tvůrci dostali zadání fotit na svých cestách. A to také dělali. Navštívili například Austrálii, Vietnam, Holandsko, Irsko nebo třeba vedlejší Slovensko. „Nápad na tuto výstavu jsme dostali ještě před epidemií koronaviru, a jak zpětně můžeme hodnotit, rozhodně nebyl špatný. Víte, náš region už jsme profotili křížem krážem, a tak jsme si řekli, že by nebylo špatné vymyslet něco jiného,“ vysvětloval fotograf. A protože ne každý fotí krajiny, vymysleli širší téma, aby si každý přišel na své.

„V současné době většina z nás tráví dovolenou u nás v Česku. Věřím proto, že lidé budou rádi, že mohou cestovat alespoň prostřednictvím našich fotek,“ přeje si. Vystavující členové fotoklubu si také nemohou vynachválit místo výstavy. Vlakovou stanicí totiž projde daleko více lidí, než by došlo třebas někam do galerie. Zájemci ji najdou na straně zastávky ve směru na Jablunkov. „Příští rok bychom ji rádi rozšířili i na druhou stranu. Doufám, že se nám to podaří,“ doplnil Marek Džupin.

Další zprávy z regionu