Výuka nových zubařů může začít už na podzim

Sehnat zubaře je pro mnohé obyvatele našeho regionu téměř nadlidský výkon. Blýská se však na lepší časy. Lékařská fakulta Ostravské univerzity obdržela souhlasné stanovisko k výkonu povolání v oboru stomatologie z ministerstva zdravotnictví.

Zázemí pro výuku nových zubařů fakulta připravuje už delší dobu. Foto: univerzita

Univerzita je tak zase o krok blíže k zisku akreditace nového studijního programu.

„Do pěti let odejde hodně zubařů do starobního důchodu a je třeba se postarat o to, aby je měl kdo nahradit. I proto jsme jako město aktivně spolupracovali s univerzitou a pomáhali jí připravit argumentaci potřebnou pro získání akreditace,“ nastínila primátorka Třince Věra Palkovská.

Pokud se věc zadaří a škola skutečně obor stomatologie už letos na podzim spustí, město je připraveno jednat, jak připravit pobídky pro mladé zubaře, aby se po studiu usídlili i v hutnické metropoli či jejím okolí.

Nový obor by od září mohlo začít studovat prvních dvacet studentů. Zázemí pro ně fakulta připravuje už delší dobu.

„Aktuálně dokončujeme prostory, ve kterých by měla výuka probíhat. V nich se nachází výukové trenažéry a další přístroje nezbytné pro vyučování budoucích stomatologů. Máme za sebou taky desítky úspěšných výběrových řízení na pozice lektorů a asistentů, kteří jsou připraveni do výukového procesu na naší fakultě v případě získání akreditace nastoupit. Na základě čerstvého souhlasu ministerstva zdravotnictví zahájíme s některými z nich jednání o možném nástupu už v nejbližších dnech,“ prozradil děkan Rastislav Maďar.

Dodal, že paralelně probíhají rekonstrukční práce a nákupy i ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde vznikají nové stomatologické ordinace, a připravuje se laboratorní zázemí nezbytné k praktické výuce studentů.

Vzhledem k tomu, že je výuka zubního lékařství mimořádně finančně náročná, fakulta by se při zřízení nového studijního programu neobešla bez finanční podpory kraje a města. Kraj Ostravské univerzitě přispěl částkou 14,3 milionu korun. Celkové náklady na vybudování základního zázemí a přípravu výuky jsou odhadovány na více než 40 milionů korun.

Primátorka Věra Palkovská prozradila, že už nyní se na ni obracejí rodiče maturantů, že by jejich děti chtěly nový obor studovat. „Musí ještě mít strpení, sotva zjistíme termíny přijímacího řízení na školu, budeme o něm určitě informovat,“ přislíbila Věra Palkovská.

Další zprávy z regionu