Z akce si odnášeli historický půldenár

„Tak na to, abych si sám vyrazil minci, jsem se moc těšil. Prý je vzácná, takže si ji přidám do své sbírky,“ prohlásil pětiletý David z Českého Těšína, který přišel na akci ražení mincí do chotěbuzského archeoparku druhou únorovou sobotu se svým tatínkem.

Pod foto: Z ražení historických mincí měli všichni radost. Foto: Emilie Świdrová

Návštěvníci dostali příležitost ručně si vyrazit repliku drobné mince, která není jen tak obyčejná. Jedná se o repliku stříbrného půldenáru uherského krále Štěpána z první poloviny jedenáctého století.

„Tato vzácná historická mince se našla u nás na akropoli hradiska během archeologických prací a patří k nejvýznamnějším nálezům zdejší lokality. Je nejen krásnou ukázkou dobového mincovnictví a dokladem existence dálkové cesty, která spojovala náš region s Uhrami, ale také svými nálezovými okolnostmi pomáhá přesněji určit dobu, kdy se závěrečná fáze osídlení hradiště blížila ke svému konci, “ vysvětluje muzejní pedagožka Lucie Rucká. Stříbrný půldenar uherského krále se mohl do Chotěbuze dostat pravděpodobně v první polovině 11. století, tedy v zánikovém horizontu hradiska.

Šestiletý Vojta, který přijel do archeoparku se starším bratrem a rodiči z Ostravy, měl z ražení obrovskou radost. Minci si pak pečlivě schoval, aby ji neztratil a prohlásil: „Tak to bude můj největší poklad“. Stejnou radost projevovaly malé sestřičky, které dorazily do Chotěbuze s prarodiči z Karviné. Čtyřletá Natálka vyjádřila přání, aby si za tento penízek mohla koupit motýlka, neboť motýlky miluje.

Akce se opravdu zdařila a o ražení byl obrovský zájem nejen ze strany dětí, ale i dospělých.

Další zprávy z regionu