Z bytu pro ředitelku vznikla družina pro školáky

Mnoho let patřily prostory v Základní škole v Komorní Lhotce ředitelům, kteří v nich měli dvoupokojový byt. Vedení obce spolu se současným vedením školy se ale rozhodlo situaci změnit. S názorem, že škola má patřit hlavně dětem, udělali o prázdninách radikální krok.

Po prázdninách děti čekala nová prostorná družina. Foto: mr

„Prostě jsme dali bývalé ředitelce výpověď z bytu, ovšem s tím, že jsme jí zajistili adekvátní náhradní bydlení. A z bytu vznikla přes prázdniny krásná a prostorná družina,“ vysvětlil starosta Komorní Lhotky Miloslav Hampel.

Tak jednoduché to ovšem nebylo. Stavebníci museli během dvou měsíců zvládnout velký kus práce. Bylo třeba v bytě probourat příčky, postavit nová sociální zařízení a vše vybavit tak, aby do družiny mohly 3. září vstoupit děti. „Bylo to naknap, ale stihlo se to. Obec do rekonstrukce vložila přibližně 1,6 milionu korun, ale jde o investici, která byla nutná. Vždyť dětí je čím dál více a je potřeba jim zajistit adekvátní podmínky pro trávení volného času,“ je přesvědčen starosta.

Jak dále řekl, setkal se sice i s kritikou, že byt ke škole patří a není fér někoho stěhovat. Ale situace v družině už byla neúnosná. To potvrdila i ředitelka školy Gabriela Palarčíková. „Do prázdnin měly děti družinu ve svých třídách, což rozhodně není ideální. Jednak tam musely být i hračky a různé hry, které zabíraly místo, a pak učitelé nemohli nechávat nic rozdělaného ve třídách. A uklízečka musela vždy čekat, až skončí družina, aby mohla uklízet. Nyní máme družinu zvlášť oddělenou od školy, se svým vlastním vstupem,“ je spokojena ředitelka. Dovnitř se nikdo nepovolaný nedostane díky kameře u vstupu.

Děti mohou do družiny ráno i odpoledne, kdy si pro ně přichází rodiče. „Dokonce získáme i zahradu, takže jakmile na ní provedeme úpravy, budou si moci naši školáci hrát i venku. Chceme tam vybudovat například hřiště pro sport,“ pokračovala Gabriela Palarčíková. Dodala, že škola zaplatila vybavení družiny ze svých prostředků.

Další zprávy z regionu