Z JACKI chodí k seniorům předčítat z knížek

Klienti jablunkovského domu s pečovatelskou službou (DPS) mají od března možnost trávit společně čas při čtení. Jablunkovské centrum kultury a informací (JACKI) se zapojilo do projektu s názvem Dobro a její pracovnice chodí do DPS předčítat z knih.

Čtení v DPS Jablunkov. Foto: JACKI

Svým způsobem nejde v Jablunkově o nějakou převratnou novinku. „Do DPS jezdíme promítat filmy. A když máme zrovna březen, který je označován jako měsíc knihy, napadlo nás zavítat mezi seniory s knihou. Vždyť ne každý si může zajít do knihovny pro nějakou knížku,“ prozradila ředitelka JACKI Gabriela Niedoba. Kalendář návštěv je pevně daný – každou březnovou středu od 10 do 11 hodin se seniorům čte z knížky.

Výběr knih probíhá ve spolupráci s DPS. A nutno říct, že hned napoprvé byl úspěšný – od místních autorů a po našymu. V plánu je i poezie, ale určitě ne nějakou složitou literaturu. Hlavní je, trefit se seniorům do „noty“. Během čtení se střídají dvě pracovnice JACKI. „Ovšem jsme otevřeni každému zájemci, který by měl chuť docházet do DPS předčítat. A pokud bude zájem i ze strany seniorů, klidně budeme ve čtení pokračovat i v dalších měsících,“ doplnila ředitelka.

Ale nejen zmíněným čtením chce JACKI jít blíže této věkové skupině. S další nabídkou přijde během letních měsíců – ve dnech, kdy jsou akce na jablunkovském náměstí. „Chceme dopřát seniorům, kteří jsou upoutaní na vozík, účast na náměstí. Buď je odvezeme přímo na vozíku, nebo můžeme zajistit přepravu,“ uzavřela Niedoba.

Další zprávy z regionu