Z prvňáčků už jsou čtenáři

Poslední týden školy nebyl jen ve znamení nadcházejících prázdnin a vysvědčení, ale taky o prezentaci toho, co se děti za uplynulý školní rok naučily. K základním dovednostem patří čtení, a to malí školáci zvládli skvěle.

Malí čtenáři dostali diplom a za odměnu i knihu. Tu už si v létě přečtou sami. Foto: Klára Revendová

Poslední červnový čtvrtek se prvňáčci z ropické základní školy vypravili na tamní obecní úřad, aby paní starostce ukázali, jak se naučili za celý rok krásně číst. České děti četly knížku Mileny Lukešové s názvem Holčička a déšť, ty polské zase knihu Chrupek i małe kotki od Davida Mellinga.

Pro inspiraci chodí ropické děti do knihovny, kterou navštěvují rády a pravidelně, ať už s rodiči nebo i v rámci školní družiny každý čtvrtek odpoledne. „Do knihovny chodím ráda, těším se na čtení o prázdninách,“ nechala se slyšet jedna z prvaček.

Odpovědi na otázku, co děti nejraději čtou, byly různé. Dívky mají rády pohádky a čtení o vílách, zatímco kluci preferují populární série zpracované do formátu knihy. Zazněla třeba Tlapková patrola.

Na závěr příjemně stráveného dopoledne dostaly děti diplom, který je důkazem toho, že jsou čtenáři, a dvě knížky ke čtení o prázdninách.

Čtení na radnici se konalo v rámci projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka, který má za cíl přivést děti ke čtení, a to hned od počátku školní docházky..

Projekt běží od roku 2008 a odměnou za úspěšné absolvování je knížka napsaná výhradně pro něj. Nikde jinde se koupit nedá. Letošní odměnou byla kniha Kouzelné brýle spisovatelky Zuzany Pospíšilové. Kromě ní dostaly děti i novou knížku stejné autorky – Kouzelná třída v knihovně, a Pies na medal Barbary Gawryluk.

Další zprávy z regionu