Za prohřešky policie pokutovala

Jedno z nejzákladnějších pravidel silničního provozu, které zná každý student autoškoly už před první jízdou, povinuje řidiče zapínat bezpečnostní pás. Mnoho z šoférů se ale tímto přikázáním nestresuje a bezpečnostní prvek ignoruje. Policie se proto v uplynulém týdnu na kontrolu povinnosti zaměřila.

Ilustrační foto: Designed by Freepik

„Během trvání akce policisté na vytipovaných stanovištích zkontrolovali 2 222 vozidel. Povinnost použít během jízdy bezpečnostní pásy porušilo 108 osob, přičemž 103 z nich byli řidiči nebo spolujezdci na předních sedadlech a 5 cestujících na zadních sedadlech,“ oznámila mluvčí krajské policie Daniela Vlčková. Zákon přitom stanovuje povinnost připoutat se všem cestujícím. V opačném případě hrozí posádce nejen úraz při autonehodě, ale i pokuta, která může dosáhnout až 2 tisíc korun.

Policie však během akce kontrolovala i další prohřešky. Celkem jich muži zákona napočítali 359, z nichž naprostou většinu vyřešili na místě. Výše pokut se tak za přestupky zastavila téměř na 106 tisících korun. Po prohřešcích s bezpečnostními pásy, byl dalším nejčastějším přestupkem nevyhovující stav vozidel.

Další zprávy z regionu