Začala studovat nová generace zubařů

Nedostatek zubařů trápí i obyvatele našeho regionu. Naději, že vystudovaných odborníků bude více, přináší nově otevřený obor zubní lékařství na Ostravské univerzitě. Do podpory se hodlají zapojit i města. V plánu mají stipendijní programy, které udrží mladé lékaře doma.

Mladí zubaři by si mohli díky studiu v Ostravě otevřít svou praxi v regionu. Ilustrační foto: Adobe Creativ

Zubní lékařství na lékařské fakultě Ostravské univerzity začalo na podzim studovat prvních 20 studentů. Zájem projevilo 420 uchazečů. Většina přijatých pochází z našeho kraje.

Děkan Lékařské fakulty Rastislav Maďar upřesnil, že škola na přípravách nově vzniklého studijního programu pracovala s oblastními stomatologickými komorami.

„Zubní lékaři si dobře uvědomují, že chybí nástupci. Do výběrových řízení se přihlásily více než čtyři desítky stomatologů, kteří chtějí vychovávat novou generaci a předávat jí své zkušenosti. Důležité je to, že se někteří budou věnovat i vědě. Museli jsme totiž získat několik docentů s titulem Ph.D., což nebylo jednoduché,“ připustil Rastislav Maďar.

Doplnil, že jednou z nejaktivnějších v rámci nutnosti podpory a udržitelnosti zubního lékařství byla třinecká primátorka. Věra Palkovská nepochybuje o tom, že když v našem regionu budou mladí lidé studovat zubní lékařství, jejich přísun bude větší, než kdyby se na povolání připravovali třeba v Praze.

„Chceme jim do budoucna nabídnout stipendijní programy a motivovat je zázemím a podporou tak, aby měli o Třinecko zájem. Vyžaduje to však přípravu a pokračování spolupráce s lékařskou fakultou,“ zdůraznila Palkovská.

Stipendijní programy by mohly být nastaveny podle Rastislava Maďara tak, že se student písemně zaváže konkrétnímu městu či obci, že po ukončení studia bude vykonávat na určitý počet let práci stomatologa pro místní občany.

„Výhodou stomatologie je to, že absolvent může okamžitě po promoci zahájit činnost samostatně. Je to tedy mnohem rychlejší proces než u lékařů,“ nastínil děkan.

Nemocnice chce zlepšit péči
Na zkvalitnění svých služeb hodlá zapracovat i Nemocnice Třinec. Nechala si vyhotovit studii k rekonstrukci zázemí stomatologické péče. V následujících letech by se pacienti, ale i personál, mohli dočkat moderních čekáren, přívětivějšího prostředí a kvalitnějšího technického vybavení ordinací.

„Vnímáme dlouhodobou nespokojenost pacientů i personálu se stavem zubních ambulancí v nemocnici, ať již jde o zubní pohotovost, nebo prostory, které pronajímáme. Nebude to hned, ale chceme mít v naší nemocnici stomatologickou péči budoucnosti,“ ujistil ředitel nemocnice Jiří Veverka. Jen náklady na stavební úpravy by se podle něj mohly vyšplhat na čtyři miliony korun.

Další zprávy z regionu