Záchranáři varují: nepodceňujte hory!

Slunečné a na únor nezvykle teplé počasí láká návštěvníky do hor. Často jsou ale velmi špatně vybaveni nebo přeceňují své síly. Jednu starší ženu navíc museli záchranáři svážet vrtulníkem.

Ilustrační foto: ZZS MSK

Horští záchranáři mají poslední dny plné ruce práce. Velká část návštěvníků hor totiž přeceňuje své síly a možnosti. „Včera jsme pod Slavíčem zasahovali u paní ve středním věku, kterou postihly během výletu mohutné křeče z nedostatku hořčíku v krvi. A ve chvíli, kdy jsme ji předávali rodině, ohlásili nám zdravotní potíže u jiné starší paní, tentokrát v oblasti Ostrého,“ popsal záchranář Marcel Svoboda.

Jak dále řekl, u druhého případu by pozemní transport pacientky znamenal značný problém a zdržení. „Takže ji nakonec z hor do nemocnice převezl vrtulník letecké záchranné služby,“ upřesnil.

Horská služba jela na pomoc i páru mladých lidí, který špatně odbočil při sestupu do údolí. Oba se ocitli v hlubokém sběhu, vyčerpaní, a vůbec nevěděli jak dál. „Vybavení ovšem neměli ani tak do hor, jako spíš na vycházku do města. Především obuv, sice sportovní, ale nanejvýš na procházku zámeckým parkem. Podobný případ jsme pak řešili na hřebenech, kde do rozměklého sněhu v nočních hodinách zapadl mladík s přítelkyní v šestém měsíci těhotenství,“ popsal dění v pohoří člen horské služby Pavel Masopust s tím, že slečna měla dokonce dámskou kabelku.

V posledních dnech je v údolních partiích větší zima a cesty jsou zcela zledovatělé. Naopak ve vyšších partiích hor je slunečno a hluboký sníh je již rozměklý. „Pak se lehce přihodí to, co se stalo mladé rodině s dvěma malými dětmi, opět v nedostatečném oblečení a obutí. Vydali se mimo značené cesty, bořili se do rozměklého sněhu a děti se zcela vyčerpaly, takže jsme je museli najít a náročným terénem transportovat do bezpečí,“ pokračoval Masopust.

Hodně případů, které členové Horské služby v těchto dnech museli řešit, zavinilo nedostatečné vybavení a neznalost bezpečného pohybu v horách. „Znovu a znovu, přes naše častá a důrazná varování, se do pohoří vydávají lidé v oblečení, které je vhodné maximálně k návštěvě obchodního centra. Neuvědomují si, že ani horská služba nedokáže být u jejich problému okamžitě a záchrana je často časově náročná a transport obtížný,“ varoval návštěvníky Beskyd náčelník zdejší horské služby Radan Jaškovský.

Další zprávy z regionu