Žáci se nových dílen nemohli dočkat

Nový ponk, ruční vrtačka, ale i interaktivní tabule a nová podlaha. Na to vše čekali netrpělivě žáci třinecké střední, základní a mateřské školy na Jablunkovské ulici.

Děti si dílny užívají a mají z nich radost. Foto: mr

Pro děti z této speciální školy jsou práce v dílnách nesmírně důležité a moc je baví. „Bylo to těžké, když jsme byly bez nich. Všechno náčiní jsme si nosily do tělocvičny, takže to bylo o to náročnější. Těšily jsme se, až to tady opraví a teď jsme spokojené, protože to opravili moc hezky,“ shodly se spolužačky Mariánka a Lenka.  Obě pilně vyšívaly a už pokukovaly po stavu, až si vyzkouší příst tkaninu. „Pracujeme tady i s hlínou. V dílnách modelujeme a máme i pec, ve které naše výrobky vypalujeme. Moc nás to baví,“ doplnily spokojeně obě dívky.

I jejich spolužáky zrekonstruované dílny těší. „Je to tady teď krásné. Hlavní ale je, že se nám dobře pracuje. Rád dělám se dřevem, takže se mi hodí třeba ruční vrtačka,“ chválil Tomáš. Ocenil, že mají i pěkné lavice. „Dílny mi i ostatním moc chyběly. Práce nás totiž baví,“ dodal s úsměvem.

Podobně to vnímá i Lukáš, chlapec, který má zrakové postižení. V dílně se také soustředil na práci se dřevem a pochvaloval si, že konečně může něco dělat. Další žáci stavěli lokomotivu z Merkuru a jejich spolužák se spolužačkou se pokoušeli postavit hrad z dřevěné stavebnice. „Je skvělé, že nám to tady opravili, dílna už nevypadala moc dobře. Zato teď je perfektní,“ řekl Honza a ostatní mu dávali za pravdu.

S jeho slovy souhlasí i ředitel školy Dalibor Pyszko. „Skutečně, dílny pocházely, stejně jako budova, z třicátých let minulého století. Byly původní, včetně hliněné podlahy. Rekonstrukce sice trvala dlouho, dělaly se totiž i práce, se kterými jsme nepočítali, ale nyní už je hotovo, a jak jste slyšela, žáci jsou nesmírně šťastní,“ usmál se ředitel. Slíbil, že o jarních prázdninách ještě škola dodělá schodišťovou plošinu, takže dílny konečně budou moci navštěvovat i vozíčkáři, kterých je ve škole 36.

„Na rekonstrukci jsme dostali dotaci od IROPu (Integrovaný regionální operační program) ve výši 2,7 milionu korun,“ upřesnil.

Speciální škola připravuje na život děti s různými zdravotními handicapy. Mnozí z nich pokračují po ukončení docházky na Střední odborné škole Třineckých železáren, kde navštěvují obory speciálních vzdělávacích potřeb. „Na praxi jezdíme i do chráněných dílen Manlomka v Bocanovicích. Naši žáci se tam učí pracovat a mnoho z nich tam pak najde po škole práci,“ pochvaloval si ředitel. Nové dílny jim podlě jeho slov pomůžou naučit se mnoha manuálním dovednostem, které pak v praxi uvítají.

Další zprávy z regionu