Začíná druhá fáze oprav středověkých šancí

Druhou etapu oprav zahájili Mostečtí na své turistické atrakci – šanci. Loni bylo opraveno zhruba sto metrů hradeb ze 17. století, letos opravy pokračují. Unikátní památka tak pomalu získává vytoužený vzhled.

Kolem sta metrů kamenných hradeb dostalo původní podobu už loni. Foto: archiv

V minulosti sloužily šance jako obranný val v oblasti jablunkovského průsmyku proti nájezdům Turků a Tatarů. Dnes mohou být využívány jako turistická atrakce. „Už loni zde pořádal spolek Šance pro Šanci akci, kde byly k vidění nejen ukázky bojů vojáků z 16. a 17. století, ale i obyčejný život v pevnosti. Dorazilo dost lidí a i díky propagačním materiálům a videím šance získávají popularitu i za hranicemi Česka,“ vysvětluje starosta Mostů u Jablunkova Josef Szotkowski.

Letos budou Mostečtí pokračovat v opravách obranného valu, ale plánují i různé udržovací práce a vyčištění příkopu, včetně propustku, který odsud vodu odváděl. „Voda byla za dob fungování šancí vedena dřevěnými rourami, které před časem archeologové našli. Musím říct, že je to unikát,“ dodal starosta.

Obec získala od ministerstva kultury na druhou etapu 700 tisíc korun. To však odpovídá 40 procentům z potřebné sumy a zbývajících 60 procent tak budou muset doplatit Mosty u Jablunkova samy. „Vzhledem k tomu, že jde o unikátní památku, kterou je nezbytné zachovat, je potřeba peníze investovat,“ řekl Szotkowski.

Další zprávy z regionu