Zámek bez změny územního plánu nemůže jít dál

Pomalu, ale jistě se ruina hnojnického zámku mění v atraktivní objekt. Vzniká v něm nejen soukromá škola, ale i kavárna a komunitní centrum. V cestě ale zatím stojí administrativa, konkrétně územní plán obce, který plný rozvoj zámku neumožňuje.

Prokoukl. Na zámku jde vidět péče nového majitele. Foto: Prigo

Majitel památky, kterým je Nadační fond Zámek Hnojník, investuje do rekonstrukce miliony korun. Kolik přesně už vydal, sdělit odmítá. Prozradil ale, že rekonstrukce jde zatím podle plánu. „Setkáváme se pouze s dílčími nečekanými potížemi, které souvisejí s tím, že zámek dlouhodobě chátral. Hlavně ale netrpělivě čekáme na schválení územního plánu,“ vysvětlila Linda Foltýnová z Nadačního fondu Zámek Hnojník. Problematika úpravy územního plánu je podle ní velmi složitá a nyní limituje v dalším postupu a využití celého areálu pro mezinárodní školu a pro komunitní centrum.

„Brzdí také částečné otevření veřejnosti. Skupina Prigo a příslušné orgány mají snahu nalézt společnou řeč. Vzhledem k tomu, že situace trvá už hodně dlouho, doufáme, že zastupitelstvo obce Hnojník brzy schválí takovou verzi úprav územního plánu, která umožní alespoň dílčím a udržitelným způsobem realizovat naše plány, a nebudeme nuceni zámecký areál opustit a prodat,“ věří Linda Foltýnová.

Starostka Hnojníku Dagmar Malíková zdůraznila, že vedení obce nové majitele zámku podporuje a dává jejich plánům zelenou. „Tvorba územního plánu probíhá. Nám jakožto obci žádné změny týkající se zámku nevadí, míč je teď spíše na straně stavebního úřadu v Třinci,“ zdůraznila starostka.

Vedoucí odboru stavebního řádu a územního plánování Marek Labaj pouze potvrdil, že tvorba územního plánu obce Hnojník je v běhu. „Proto k tomu nyní nemohu sdělit více informací,“ řekl.

Změna je viditelná
Majitelé zámku mají již v tuto chvíli téměř dokončené druhé patro a levé křídlo v prvním patře. „Z velké části jsou vyměněná okna a venkovní dveře. Fasáda zámku a také zámecká zahrada prošly částečnou obnovou a zbytek prací je plánován v horizontu jednoho až dvou let,“ upřesnila Linda Foltýnová.

Pokud dojde ke schválení upraveného územního plánu v dohledné době, odhaduje, že první studenty přivítají v Hnojníku za tři až čtyři roky. O poznání dříve by mohla zahájit provoz kavárna. „Bude sídlit v levém křídle přízemí zámku a je už zcela hotová. Jedná se o kavárnu ve vídeňském stylu, která odkazuje k předchozím majitelům, šlechtickému rodu Beessů, kteří se ve Vídni často pohybovali. V současnosti čekáme na rozhodnutí o kolaudaci a pak kavárnu ihned otevřeme. Předpokládám, že se tak stane již v průběhu těchto letních prázdnin nebo nejpozději na podzim,“ doplnila informace Linda Foltýnová.

Nadační fond odkoupil zámek v roce 2019. Usiloval pak o získání dotací z Norských fondů, ale to se nakonec nepodařilo.

Další zprávy z regionu