Zastupitelé se rozhodli pro referendum

Bez referenda svůj název Mosty u Jablunkova krátit nebudou, tak zní závěr zastupitelů k projednávanému tématu, který už několik týdnů rezonuje celou obcí. Na jejich středeční jednání přišlo několik desítek občanů, aby vyjádřili svůj postoj.

Mosteckým, kteří se chtěli účastnit jednání zastupitelstva, nestačila kapacita tamní zasedací místnosti. Foto: fm

To, že na červencovou schůzi zastupitelstva do Mostů u Jablunkova přijdou místní, bylo patrné z diskuzí na sociálních sítích. Přítomní si nejprve chtěli vyžádat přesunutí bodu o změně názvu obce na počátek jednání, to se však podařilo až po oficiálním návrhu zastupitele Romana Szotkowského.

Dav plný emocí tak dostal slovo a začal vznášet své dotazy a připomínky či vyjadřoval nesouhlasné postoje. Ačkoli se zastupitelé snažili na podněty odpovídat, bylo zjevné, že občané s mnohými reakcemi nesouhlasí. „Měli jsme vést diskuzi a už jsme zabředli do některých detailů, které nechcete slyšet a jiné zase slyšet chcete,“ pravil po hodině a půl starosta Ondřej Niedoba a pokračoval: „Dovtípil jsem se, že tady má dneska padnout rozhodnutí, jestli referendum bude.“ O několik chvil později tak nechal starosta návrhovou komisi zformulovat konečné znění projednávaného bodu.

Zastupitelstvo obce následně svým usnesením schválilo záměr vyhlásit místní referendum ohledně změny názvu obce. To byl také impulz pro většinu přítomných, aby z jednací síně odešli.

Podrobnosti naleznete v příštím vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu