Zdravotníci testovali seniory z Nýdku, COVID-19 nikdo neměl

Do domova pro seniory v Nýdku dorazili zdravotníci. Testovali obyvatele i tamní personál, zda nejsou nakaženi novým typem koronaviru. Testy ukázaly, že jsou všichni zdraví. Vyšetření se dočkají všichni klienti pobytových sociálních zařízení v našem kraji.

Zdravotníci pracovali v domově pro seniory v Nýdku až do nočních hodin. Foto: ZZS MSK

V domově pro seniory v Nýdku byly z rozhodnutí epidemiologa provedeny odběry na možné onemocnění COVID-19 u celkem 217 osob. Jednalo se o první zásah, se kterým zdravotníkům Záchranné zdravotní služby Moravskoslezského kraje (ZZS MSK) pomáhali armádní zdravotníci. „Právě oni v těchto dnech z velké části nahrazují dosavadní odběrové týmy, jejichž provoz dosud zajišťovali moravskoslezští záchranáři. Zdravotníci armády budou pracovat pod vedením a organizací ZZS MSK,“ upřesnil mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

V nýdeckém domově pro seniory 9. dubna v odpoledních a večerních hodinách pracovala smíšená skupina pracovníků. Dva zkušení záchranáři ZZS MSK z týmu pro specializované činnosti, sanitním vozidlem a vybavením pro mimořádné události, zajišťovali vedení a organizaci hromadného odběru. Čtyřmi vozidly a osmi zdravotníky se na akci podílela armáda.

Celkem musely být odebrány vzorky 164 klientům domova a více než pěti desítkám zaměstnancům. „Práce na místě znamenala kromě samotných odběrů také vypsání evidence všech klientů domova i jeho pracovníků, značení zkumavek, a jejich následné balení, vyplnění žádanek, stejně jako následnou dekontaminaci všech pracovníků i materiálu. Ukončení akce bylo až krátce před čtvrteční půlnocí,“ poukázal mluvčí.

Občané našeho kraje tak mohou vojenské sanitní vozy, stejně jako armádní zdravotníky běžně potkávat při práci na veřejných místech. „Uvolnění zdravotníci ZZS MSK, stejně jako jejich zásahová technika, mohou být začleněni nejen do narůstajících počtů režimových zásahů a převozů COVID-19 pozitivních pacientů, ale také do běžného zajišťování přednemocniční neodkladné péče a plnit své primární úkoly,“ doplnil Humpl.

Moravskoslezský kraj rozdělil mezi 98 poskytovatelů sociálních pobytových služeb v regionu zhruba 19 tisíc rychlotestů. Ve 120 zařízeních tak budou moci otestovat na koronavirus nejen všechny zaměstnance, jak nařídil ministr zdravotnictví, ale také klienty. K plošnému testování klientů se rozhodl Moravskoslezský kraj jako první v republice.

„Plošně testovat zaměstnance i klienty pobytových sociálních služeb v regionu jsme se rozhodli proto, že tato skupina lidí patří k nejohroženějším nákazou koronavirem a její šíření v hromadných zařízeních je velmi rychlé a nebezpečné. Důležité je nejen otestovat zaměstnance, kteří se o klienty starají, ale také seniory a zdravotně postižené lidi, kteří v domovech žijí. Ti mohou být totiž také bezpříznakovými přenašeči,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Dodal, že plošně testovat zaměstnance i klienty mohou zařízení ihned po obdržení testů. Formálně jim to nařídí v úterý po Velikonocích.

„Většinou si pro testy přijížděli rovnou ředitelé těchto zařízení. S nadšením je přebírali, mají samozřejmě i obavy, zda se nákaza v jejich domovech neprojeví. Ale přesto, nebo právě proto chtějí začít s testováním ihned, aby zabránili případnému šíření viru,“ řekl náměstek hejtmana pro sociální záležitosti Jiří Navrátil.

Upřesnil, že pomocí rychlotestů bude otestováno na přítomnost protilátek na koronavirus 8673 klientů pobytových sociálních služeb a 9711 zaměstnanců. „Za 14 dnů testy zopakujeme. Rychlotestů je dostatek a počítáme s dalšími dodávkami. Na odběrových místech jich zůstalo ještě 18 tisíc pro ty lidi, kterým končí karanténa,“ dodal náměstek hejtmana Jiří Navrátil s tím, že kraj situaci koordinuje se zdravotnickou záchrannou službou a hygieniky.

„Pokud test ukáže přítomnost protilátek, zařízení vědí, jak mají dále postupovat. To znamená, kontaktovat hygienickou stanici, která nařídí klasický velký PCR test. Ke klientovi vyšle výjezdový odběrový tým, kterému už začala pomáhat i armáda, zaměstnanci se budou moci dopravit na odběrové místo vlastními auty,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jiří Navrátil.

Další zprávy z regionu