Zloději kradou z polí kukuřici i hnůj

Někteří nenechavci mají i letos na podzim žně. Vyráží do terénu dokonce za bílého dne a předmětem jejich zájmu je obyčejná krmná kukuřice. Někteří si z cizích polí odnáší dokonce i hnůj. Zemědělci o tomto letitém problému ví. Posteskli si však, že není v jejich silách svůj majetek v plném rozsahu ochránit.

lušní lidé si krmnou kukuřici koupí. V obchodech jí je dostatek a je pěkně vyloupaná. Foto: mr

Paní Jana, toho času na mateřské dovolené, sleduje zloděje přímo z okna svého rodinného domku. „Viděla jsem na vlastní oči už několikrát, jak si moji sousedé chodí na cizí pole pro hnůj. Sbírají ho vidlemi na kolečko nebo přímo na vlečku. Normálně si ho vozí na svoje políčko. Už jsem několikrát plánovala, že jim něco řeknu, ale bydlíme skoro vedle nich a já si nechci dělat zlou krev,“ vylíčila mladá žena z Jablunkovska.

Podle ní si sousedé stejně tak chodí pro kukuřici. „Kradou jí tolik, že z toho snad uživí i tři prasata. Zarážející je, že to dělají bez skrupulí ve dne a vůbec jim nevadí, že je někdo vidí. Nechápu to,“ kroutí hlavou.

Krádeže krmné kukuřice potvrdil ředitel firmy Netis Robert Cieślar. „Je to každý rok stejné. Bohužel není výjimkou, že lidé vjedou autem přímo do kukuřičného pole, a to i několik desítek metrů dovnitř lánu. Ovšem vzniklá škoda bývá do pěti tisíc korun, takže je stěží vymahatelná,“ zamračil se ředitel s tím, že letošní stav se v tomto směru nijak nevymyká minulým rokům.

„Apelujeme na lidi, ať si zajdou posbírat po sklizni, kdy na polích zůstává dostatek kukuřice. Někteří na to slyší, jiní ne. Dle našich zkušeností, čím je pole blíže městu, tím jsou krádeže častější,“ pokračoval Cieślar. Přidal i jeden příklad, jak si zemědělec chtěl ochránit své pole před nenechavci. „Vyvěsil kolem pole cedule s tím, že pole je čerstvě postříkáno, ať tam lidé nechodí. Nakonec ale musel cedule sundat, poněvadž by čelil obvinění z šíření poplašné zprávy,“ prozradil ředitel.

Není pro něj novinkou, že se zloději neštítí dokonce krást i nevoňavou komoditu. „Víme, že si někteří lidé pro hnůj na naše pole přijdou, ale je to opravdu v malém, až zanedbatelném množství,“ dodal Cieślar.

Další zprávy z regionu