Zubní pohotovost zatím nefunguje

Koho o víkendu rozbolí zuby a nedomluví se se svým lékařem, musí nyní hledat pomoc mimo hutnickou metropoli. Zubní pohotovost v Nemocnici Třinec zatím stále nefunguje. Nový odborný zástupce bude k dispozici až od dubna. Do té doby musí pacienti zamířit do Havířova či Karviné.

Ilustrační foto: Adobe Creative

Tématem se zabývali třinečtí zastupitelé na svém posledním zasedání. Ředitel nemocnice Jiří Veverka ve svém dopise zastupitelům vysvětlil, že odborný garant ordinace dal koncem roku výpověď, údajně z časových důvodů.

„Chci nyní jednoznačně popřít zvěsti a domněnky, které na sociálních sítích vytrvale eskaluje jeden z občanů s tím, že je fungování pohotovosti ohroženo i do budoucna. My ale rozhodně o zrušení zubní pohotovosti neuvažujeme,“ zdůraznil ředitel.

Dále uvedl, že odborného zástupce ordinace vedení nemocnice intenzivně hledalo několik měsíců. Podle něj se už dokonce někteří kolegové pro tuto funkci rozhodli, ale nakonec si to rozmysleli právě s ohledem na ony příspěvky na sociálních sítích, protože jim taková pozornost rozhodně není příjemná. „Minimálně deset zubařů je nyní připraveno nastoupit. Zlepšili jsme i finanční odměny pro sloužící zubaře na pohotovosti, mám i hotovou studii modernizace celého pracoviště,“ uvedl dále Jiří Veverka.

Prezident České stomatologické komory (ČSK) Roman Šmucler upřesnil, že odborný zástupce je způsobilá osoba pro právnickou osobu. „V zásadě je to jakýkoli kvalifikovaný zubní lékař, který vlastní osvědčení u ČSK a musí splnit několik podmínek, jako je systematické vzdělávání a kurz odborného zástupce, aby věděl, co má dělat,“ vysvětlil Roman Šmucler.

Jak dále řekl, takových stomatologů jsou kolem Třince desítky. „Mám tam chalupu, rodina v Třinci působí, pokud by bylo potřeba, jsem i fyzicky k mání,“ nabídl prezident ČSK svou pomoc.

Pokračoval, že pohotovosti zřizuje ze zákona kraj. „Všichni víme, jak to s Třincem je, nebo spíše není. Nejde o skutečné okresní město, ale je pro region klíčové. Pohotovost by měla v Třinci rozhodně být, a to za přispění kraje, města nebo třeba i werku. To je ale asi na jejich rozhodnutí,“ dodal.

Jiří Veverka na jeho slova zareagoval, že nemocnice pohotovost neprovozuje, to dělá kraj. „Nemocnice pouze pronajímá vhodnou zubní ordinaci, byť v reálu děláme vlastně všechno, včetně navýšení odměn personálu nad krajský limit z vlastního rozpočtu. Nikdo jiný nepřispívá a ani podobnou pomoc nikdo nenabídl,“ upřesnil ředitel.

Nejbližší zubní pohotovost funguje v Havířově, v Karviné a v Ostravě. Ve Frýdku-Místku tato služba schází už několik let.

Další zprávy z regionu