Zvěř hyne pod auty na obchvatu Mostů

Přímo alarmující je statistika střetů aut s lesní zvěří v Mostech u Jablunkova, zejména na obchvatu. Někteří místní řidiči se mu už raději vyhýbají.  V roce 2018 pod koly vozidel skončilo 52 zvířat, loňská oficiální čísla zatím nejsou známá.

V roce 2018 na silnicích v Mostech u Jablunkova zahynulo přes 50 kusů lesní zvěře. Ilustrační foto: archiv th

„Ke srážkám aut s lesní zvěří na silnicích v katastru naší obce dochází docela často,“ potvrdil starosta Mostů u Jablunkova Ondřej Niedoba.

„Jenže zatímco v obci řidiči jezdí padesátkou, po obchvatu stovkou. Následky střetů jsou pak daleko horší. Část místních už po obchvatu jezdit nechce a vyhýbá se mu, protože v tomhle směru je podle nich nebezpečný. I proto se mu občas přezdívá cesta smrti,“ pokračoval Niedoba.

Statistiky jsou neúprosné. V roce 2018 v Mostech u Jablunkova projíždějící auta usmrtila 47 kusů srnčí zvěře, tři kusy vysoké zvěře a dva divočáky. K většině kolizí došlo na obchvatu obce.

„Vloni podle prvotních odhadů to tak špatné nebylo, ale rok 2018 byl v tomto ohledu extrémní,“ sdělil předseda mysliveckého spolku Gírová Kamil Turek.

Poukázal, že podle ceníku ministerstva zemědělství vyčíslená škoda za rok 2018 dosahuje 800 tisíc korun. Myslivec zdůraznil, že neoficiální čísla jsou ještě vyšší.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku. 

Další zprávy z regionu