ČteFesT opět nabídl bohatý program

Čtvrtý ročník literárního festivalu ČteFesT přilákal do Třince přes dva tisíce návštěvníků, kteří se zúčastnili besed se spisovateli, akcí pro děti i programů pro odbornou veřejnost. Festival se líbil hostům a spokojení jsou i pořadatelé.

Slam Poetry v autosalonu Karireal zakončil celou akci. Foto: Pavel Golasowski

„Letošní ČteFesT byl úžasný a předčil naše očekávání. Návštěvnost byla tak velká, že se k nám často lidé téměř nevešli. Byla to akce plná krásných okamžiků, zážitků i setkávání se, což ocenili také účinkující,“ zhodnotila ředitelka Knihovny Třinec Martina Wolna.

Upozornila, že za festivalem stojí mravenčí práce jejích kolegů, kteří pečlivě připravili program i všechny provozní záležitosti. „Bez nich by ČteFesT nemohl být takový, jaký je. A za to jim všem patří dík. Stejně tak i návštěvníkům, kteří přišli,“ doplnila ředitelka.
Festival začal velkolepě ve čtvrtek 31. května besedou se spisovatelkou Karin Lednickou, která uvedla poslední díl své románové trilogie Šikmý kostel.

V sobotu i neděli se návštěvníci vydali do hor, kde se konala setkání se spisovatelem Alešem Palánem na Ostrém a s Kamilou Hladkou v kostele sv. Antonína Paduánského na Prašivé. V následujícím týdnu proběhly besedy s autorem Parabible Sašou Flekem, spisovatelkou Petrou Dvořákovou či „čechofilem“ Mariuszem Szczygiełem.

Pro odbornou veřejnost byl připraven Kulatý stůl ilustrace s výtvarníky Michaelou Kukovičovou, Petrem Horáčkem, Manuelem Marsolem a Davidem Dolenským.

Ve středu 5. června se uskutečnil ČteFesTí inspiromat pro pedagogy a knihovníky, kteří přijeli z celé České republiky.

Prostor byl věnován také vzpomínce na Bohumila Hrabala a Milana Kunderu v podání literárního teoretika Jakuba Češky. Pro děti byla připravena řada workshopů, divadelní představení a setkání u dětských knížek. Stylové zakončení festivalu proběhlo v autosalonu Karireal. Knihovna připravila netradiční Slam poetry show na téma Cesta.

Další zprávy z regionu