Fyzioterapie pomáhá nejen po úrazech

Existují zdravotní problémy, za které se lidé stydí. Patří mezi ně například únik moči nebo stolice. Pacienti se cítí být vyčleněni ze společnosti a obvykle se straní zábavy a společenských aktivit. Často ale netuší, že pomoci jim může cvičení s fyzioterapeutem. Ten je dokáže vrátit zpátky do života.

Fyzioterapeutky pomáhají ženám s různými problémy. Foto: Centrum Fyzio Doris

Bolavá kolena, krční páteř, kyčle i záda. Jen málokterý dospělý netrpí podobnými problémy. Lidé užívají různé přípravky, léky a mnohdy je vůbec nenapadne, že by jim mohlo pomoci cvičení.

„U nás se vždy snažíme zjistit příčinu potíží. Často ve spolupráci s lékařem hledáme způsoby, jak dotyčnému pomoci. Cvičením a manuálními technikami se pak snažíme dostat tělo do správných pohybových vzorců,“ líčí fyzioterapeutka Doris Harvanová.

Sídlí v nově otevřeném fyzioterapeutickém centru v Hrádku hned vedle obecního úřadu. A snaží se pomoct lidem s různými problémy. „Jako jedni z mála v regionu se zabýváme například gynekologickou fyzioterapií. Pomáháme mimo jiné budoucím maminkám s přípravou na porod, ale také dát se po něm do pořádku. Dále mnoho žen trpí inkontinencí. Máme speciální přístroj, pomocí něhož zjišťujeme, jak je na tom stav svalů pánevního dna. Na základě toho pak vybíráme typy cvičení a manuálních technik,“ vysvětlila Doris Harvanová.

Stud není na místě
Ze zkušenosti ví, že pokud je téma úniku moči tabu pro ženy, u mužů to platí desetinásobně. „Také oni tímto problémem trpí a skutečně jej snáší daleko hůře než ženy. A proto jim radím dát stud stranou, dá se to řešit. Stačí přijít a nebát se o tom mluvit,“ poradila fyzioterapeutka.

Podle ní je i v tomto případě důležitá konzultace s lékařem. Například u pacientů trpících únikem stolice (pokud se nejedná o neurologické onemocnění) jsou stádia, kdy nic, než operace nezabere. Často se ale i v tomto případě dá pomoci vhodným cvičením. „Ideálně, když si dotyčný nejprve zajde k lékaři a pak se zprávou k nám. A pokud je věc řešitelná mimo operační stůl, jsme schopni pomoct,“ tvrdí Harvanová.

Dechem ke zdraví
Řadu zdravotních obtíží může způsobovat také nesprávná technika dýchání, které většina lidí považuje za naprosto samozřejmou věc. Soustředí se na to, co jí, jak dlouho spí, ale samotné dýchání nesleduje, protože jim nepřijde podstatné. „To je ale velký omyl. Nesprávné dýchání způsobuje celou řadu problémů, například bolesti zad, nespavost, ale i přibírání na váze a psychické potíže,“ říká fyzioterapeutka.

Jak poznat, že člověk nedýchá správně? Třeba tak, že při každodenních aktivitách občas vdechuje vzduch ústy. U odpočinku je viditelné, že dýchá a dech je i slyšet. Dýchá často ústy i při malé zátěži. Dech směřuje více do oblasti hrudníku, ramen, horního trupu než do obvodu břicha. Dýchá ústy během spánku, chrápe, zadržuje ve spaní dech. Nebo má velmi často ucpaný nos a zúžené dýchací cesty. Toto vše naznačuje, že dotyčný má tendenci k hyperventilaci, tedy k nadměrnému dýchání. Jedná se o stav, kdy množství vzduchu, které dýcháme, je vyšší než množství, které potřebujeme.

Terapeut dokáže lidem s nefunkčním dechem pomoci cvičením a různými technikami. „Správným dýcháním docílíme toho, že se cítíme lépe. Nejsme tolik unavení, máme více energie. Rozhodně stojí za to na tom zapracovat,“ doplnila Harvanová.

Další zprávy z regionu