Návrat do školy: některé děti se budou učit v muzeu

Do školních lavic usedlo letos v kraji 12 900 prvňáčků, což je o 500 více než v předchozím roce. Ne pro všechny byl ale první den jejich nové éry tradiční. Například dítka z českotěšínské základní školy Kontešinec se na zahájení školního roku sešla v KaSS Střelnice. Do tříd totiž nemohou, protože budovu školy poškodil požár. Učit se proto budou v náhradních prostorách. Další školáky přivítaly nové či zrekonstruované prostory.

Děti z polské školy z Hrádku mají od září k dispozici nový multifunkční sál. Foto: mr

Netradiční začátek školního roku prožily v pondělí děti ze ZŠ Kontešinec v Českém Těšíně. Protože školní budovu před měsícem poničil požár, nemohly usednout do svých lavic, a proto se sešly v prostorách Kulturního a společenského střediska Střelnice. Tam za přítomnosti učitelů, starosty města a rodičů proběhlo slavnostní, byť improvizované, zahájení školního roku a také přivítání prvňáčků.

Jak uvedl ředitel školy Marcel Žebrok, školní rok bude určitě těžký.

„Myslím ale, že pro děti bude zajímavý. Nastavili jsme ho tak, aby se jich to, že jsme přišli o hlavní budovu, moc nedotýkalo. Připravili jsme pro ně zajímavou projektovou výuku, spoustu aktivit, které se budou odehrávat mimo prostory školy. Myslím, že v tomto kontextu pro ně bude školní rok velice zajímavý,“ řekl Žebrok.

Než se žáci 3. až 9. ročníků, nastěhují do náhradních prostor v Pražské ulici, budou jednotlivé ročníky docházet na výuku například do budovy Muzea Těšínska, římskokatolické farnosti, základní umělecké školy nebo do KaSS Střelnice. Do náhradních školních prostor by se děti měly nastěhovat snad začátkem října.

Třída s ptačí perspektivou
Děti i učitelé z polské základní školy v Hrádku zažívali celý minulý školní rok různá omezení, která si vyžádala stavba nové střechy a půdních prostor. Nyní je hotovo. V pondělí se při slavnostním otevření novou částí školy neslo přání dospělých: „Kéž by mi bylo zase sedm a mohl bych se tady taky učit.“

„Přitom na začátku, když jsme veřejnosti představovali tento projekt, jsem slýchal hlasy, že je to hrůza. ´Kdo bude mýt ta okna? Vždyť tam děti budou jako ve skleníku.´ Postupem času naštěstí obdobné komentáře utichly a dnes slyším ze všech stran, že se dílo podařilo,“ řekl spokojeně starosta Hrádku Robert Borski.

Připomněl, že obec stála před rozhodnutím, zda opraví jen střechu, do které dlouhodobě a hodně zatékalo, nebo půjde dál a vybuduje i nové prostory pod ní. Nakonec se rozhodla pro náročnější variantu. „Snažili jsme se získat dotaci, ale to se nepodařilo. Celou stavbu proto financujeme ze svých zdrojů,“ prozradil starosta.

Škola získala nejen novou střechu, ale i multifunkční sál opatřený velkými okny, který bude sloužit pro výuku, ale především se zde budou děti scházet po škole v družině. Budova díky němu nabyla moderního a netradičního rázu. Navíc se zde mohou konat i různé společenské akce, jako je například vítání občánků. Sál má i malou kuchyňku a sociální zařízení. K tomu mají školáci i novou učebnu IT technologií a učitelé a vedení školy kabinet a ředitelnu.

„Podařilo se nám získat dotaci od MAS Jabunkovsko ve výši 1,5 milionů korun. Za peníze jsme pořídili nábytek, ale i IT vybavení, tedy například počítače, monitory, virtuální realitu či robotické hračky,“ upřesnila ředitelka školy Katarzyna Şafak.

Na dotaz, jak se jí vylepšená škola líbí, odpověděla: „Strašně moc. Jsme nadšení. Po ročních útrapách si to všichni tady zasloužíme.“ Škola má i nový druh vytápění, ze zastaralého elektrického přešla na úspornější plynové.

„Nezbývá, než popřát dětem i učitelům, aby se jim v nové škole líbilo a dařilo se jim,“ usmál se starosta a dodal, že díky patří všem zastupitelům, kteří byli jednotní a odvážný projekt podpořili.

Polská škola má nové patro

Ve zvelebených prostorách budou získávat nové znalosti žáci polské školy v Návsí. Během letních prázdnin prošlo rekonstrukci první patro.

„Vyměnily se veškeré rozvody, protože zejména ty elektrické už nesplňovaly požadované normy. Nové jsou samozřejmě i omítky, osvětlení a také školní zvonky na chodbách,“ vyjmenovala ředitelka školy Romana Molinek.

Dodala, že pokud se podaří získat peníze, v příštím roce by měla následovat modernizace prostor v přízemí.

Další zprávy z regionu