Už čtvrthodina v rozpáleném autě může přivodit smrt

Už při teplotě 25 stupňů je pro miminka a batolata patnáctiminutový pobyt v uzavřeném autě nebezpečný. A stejně tak i pro domácí mazlíčky. Přestože policisté na tento fakt opakovaně upozorňují, stále se najdou lidé, kteří riziko přehřátí podstupují.

Horko v rozpáleném autě ohrožuje i čtyřnohé mazlíčky. Foto: ZS

Paní Zuzana šla minulý týden v Třinci po chodníku, když si všimla psa v uzavřeném autě. „Měl sice pootevřená okna, ale to je v tom horku, které panovalo, nic. Štěkal a kňučel. Byl dokonce po veterinárním zákroku, ještě měl kanylu v tlapce,“ podotkla žena.

Chvíli u auta čekala, ale protože majitel nepřicházel, rozhodla se zavolat městskou policii, aby pejska ze zajetí horkého auta osvobodila. „Nakonec se ještě před jejich příjezdem vrátil páníček. Když jsem se ho zeptala, jestli mu to připadá normální, nechat v takovém horku psa v autě, odvětil, že má otevřená okna, a že se nemusím starat,“ dodala všímavá paní. Při odchodu pak viděla, že s dotyčným věc řeší přivolaní strážníci.

Varování je marné, marné, marné…
Na nebezpečí přehřátí dětí, ale i domácích mazlíčků, policie upozorňuje opakovaně. Mnohdy marně. „Všichni to známe. Je léto, horko. Důvod vyrazit s ratolestmi na koupaliště. Jen ještě vyřídit pár věcí… „Chviličku počkej, hned přijdu. Rychlý pohled na dítko a už utíkáte do obchodu. Přesně víte, že se nezdržíte. Odejdete od auta, ve kterém je teď díky klimatizaci příjemně. Se zvětšující se vzdáleností od vašeho vozidla se rychle zvyšuje teplota uvnitř, a dříve příjemné prostředí se minutu po minutě stává peklem,“ popsala situaci policejní inspektorka Vladimíra Faferková.

Pokračovala, že i když necháme auto ve stínu, teplota uvnitř extrémně stoupá. Během půl hodiny se dokáže dostat až k padesáti stupňům Celsia.

„Pro dítě nebo psa je to smrtelná past. Pro miminka a batolata je pobyt v uzavřeném autě smrtelným nebezpečím po patnácti minutách už při venkovní teplotě 25 stupňů,“ upozornila inspektorka.

Malé děti jsou podle ní citlivější na změny teplot a nemají dokonalou termoregulaci, takže u nich daleko rychleji dochází k dehydrataci, přehřátí organismu a vyčerpání. Vážné poškození zdraví může být otázkou pouhých 10 minut.

„Čím menší a tmavší auto máte, tím rychleji se rozpálí na vyšší teplotu. Věřte, že ani stažené okénko nezachrání dítě před výhní, která ve vozidle vzniká. Je důležité také upozornit, že zapalovač či sprej, které vozíte s sebou, mohou v rozpáleném autě explodovat a zranit posádku vozidla,“ přidala policistka varování.

Všímavost zachrání život
Co dělat, když člověk uvidí dítě samotné v zaparkovaném autě? „Měl by se pokusit na něj promluvit, upoutat pozornost, zaťukat na okno. Pokud nereaguje na žádný podnět, bez váhání je třeba rozbít okno, u kterého dítě nesedí. Záchrana života je přednější než škoda na majetku. Důležité je dítě vytáhnout co nejrychleji ven a ihned volat záchranku. Ideální je dát přehřáté dítě do stínu a ochlazovat ho,“ poradila Vladimíra Faferková.

I v případě, že dítě reagujea nevykazuje známky přehřátí, měl by kolemjdoucí upozornit policii. Jeho stav se totiž může během chvíle zhoršit.

„Myslet bychom měli také na naše čtyřnohé mazlíčky. Pomoc zvířeti v rozpáleném autě můžete poskytnout tím, že přivoláte majitele auta. Jestliže se nepodaří majitele sehnat, pak volejte na tísňovou linku. Když vysvobodíte pejska z pekla rozpáleného auta, doporučujeme ho postupně chladit. Nejvíce pomáhá chlazení tlapek vodou nebo ručníkem ponořeným ve studené vodě. Zajistit proudění vzduchu, nabízet malé dávky chladné vody na pití. Po prvotním ošetření případně převézt k veterináři,“ doplnila Vladimíra Faferková.

Další zprávy z regionu