Základy sdílení elektřiny

Máte fotovoltaiku (FVE), která vám vyrábí elektřinu, nebo někoho takového znáte? Zřejmě ano, solární panely jsou na domech a někdy i v zahradách vidět čím dál více.

Ilustrační foto: Designed by Freepik

Takto vyrobené elektřiny je však někdy až moc, domácnost v místě výroby ji nedokáže spotřebovat, ani příp. uložit do baterie – pak takovou elektřinu může prodávat do sítě jako tzv. přetoky. Co kdybyste ale takovou přebytkovou elektřinu spotřebovali na jiném svém místě? Nebo se na tom domluvili s někým jiným? Dneska už to jde.

Řeč je o sdílení elektřiny. Pokud ji vyrábíte, typicky pomocí FVE, můžete ji sdílet buďto sami se sebou na různých svých místech, nebo s někým jiným, s kým se na tom dohodnete. Nebo naopak, pokud chcete využívat elektřinu vyrobenou někým jiným.

Jde to, ale ne úplně bez omezení; platí, že vyrábět a spotřebovávat se může pouze najednou ve stejné době, vždy ohraničené jednotlivými čtvrthodinami (např. vaše FVE vyrobí v poledne od dvanácti do čtvrt na jednu 1 kWh elektřiny, ta však může být jinde spotřebována zase jen v této době a v tomto množství).

Pak už je to ale jen účetní záležitost, sdílená elektřina nikam necestuje – elektřinu, kterou v rámci sdílení spotřebujete, vám obchodník při vyúčtování odečte, a vy tak za ni neplatíte (pokud sdílíte bezúplatně). Nebo ji zaplatíte, ale ne obchodníkovi, nýbrž podle dohody tomu, kdo ji v rámci sdílení vyrobil; v takovém případě, aby to mělo smysl, by měla být její cena (za „silovku“) pro vás lepší než cena obchodníka. A pro výrobce zpravidla lepší než cena za přetok. Regulovanou složku ceny elektřiny (za distribuci, systémové služby aj.) většinou zaplatíte (většinou budete elektřinu sdílet s využitím distribuční soustavy).

Není to ale jen tak: všichni musí mít nainstalovaný průběhový elektroměr a výrobce elektřiny (vlastník FVE) musí být schopen dodávat přetoky do sítě (dle smlouvy o výkupu elektřiny s obchodníkem). Je dále nutno vytvořit skupinu sdílení, zaregistrovat ji u tzv. elektroenergetického datového centra a určit jejího správce a její vnitřní pravidla, zejména co se týče vyúčtování sdílené elektřiny mezi jejími účastníky.

Toto je jen základní povídání o možnosti, která existuje. Je na každém, koho se to týká, aby zvážil, zda by se mu sdílení elektřiny vyplatilo. Za určitých okolností to však může být velmi zajímavá úspora (pro uživatele nebo i pro vlastníka FVE, pokud by sdílel sám se sebou) a dobrý pocit nebo i zajímavé přilepšení (pro vlastníka FVE).

Další zprávy z regionu