Jednadvacítka Kina na hranici je minulostí

Na číslo dvacet jedna bylo možné během minulého týdne narazit v obou Těšínech na každém kroku. Mělo znázornit nejen letošní ročník filmového festivalu Kino na hranici, ale také karetní hru, která napovídala, že do Těšínů dorazí mnohá esa z kinematografické branže.

Pořadatelé před závěrečným filmem poděkovali za diváckou přízeň. Foto: fm

„Opět mám dojem, že tento ročník byl zajímavější než ten předchozí. Hosté byli výborní a jejich množství bylo skutečně mimořádné,“ pochvaloval si polský programový ředitel Łukasz Maciejewski a dodal: „Přijíždějí sem takové hvězdy, že se to nedá ani popsat. Do Těšínů chtějí jezdit vážně všichni. To pak způsobuje, že nám narůstají křídla a člověk má chuť pracovat a pořádat tuhle výbornou akci.“

Ke slovům chvály se přidali i další pořadatelé. „Jsem velmi spokojená. Myslím, že vstupujeme do třetí dekády v plné síle. Nevymýšleli jsme revoluční změny a opět jsme zařadili retrospektivy, věnovali se například i maďarskému, ukrajinskému a ruskému filmu a měli také free zóny. Je důležité, že jsme se do programu zařadili i přednášky vztahující se k 89. roku,“ libovala si po pátečním závěrečném snímku Návrat ředitelka přehlídky Jolanta Dygoś.

Kaňkou nad letošním ročníkem tak zůstane asi jen počasí, které filmovému festivalu příliš nepřálo. Vždyť organizátoři museli kvůli dešti zrušit všechna promítání přes řeku Olši, která diváci milují. „Počasí nám letos, na rozdíl od minulého roku, nepřálo. Diváků přišlo ale i tak opravdu hodně. S návštěvností jsme spokojení,“ řekla Jolanta Dygoś, kterou doplnil Łukasz Maciejewski: „My můžeme dělat festival díky tomu, že vy chcete přijíždět. A to ne ve stovkách, ale v tisících. Za to se návštěvníkům hluboce klaníme a děkujeme.“

Pořadatelé v příštích dnech čeká ještě zhodnocení celé přehlídky a poté se jejich myšlenky začnou ubírat k příštímu roku. „Mohu za sebe i za své kolegy slíbit, že budeme dělat, co bude v našich silách, abychom také v příštím roce dokázali připravit plnohodnotný program, který návštěvníky obohatí a inspiruje v životě,“ uzavřel český programový ředitel Martin Novosad.

Další zprávy z regionu