Kino na hranici letos přivítá Ivana Trojana

Jubilejní ročník festivalu, který se koná v obou Těšínech, letos přivítá hvězdné hosty. Návštěvníci Kina na hranici tak budou moci na přelomu dubna a května vidět třeba Ivana Trojana, Jana Hřebejka nebo navštívit promítání více než sta filmů během celého týdne.

Letošní jubilejní ročník Kina na hranici začíná už 27. dubna. Ilustrační foto: Designed by Freepik

Dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky chystá nejen retrospektivy těchto umělců, ale i nová nejzajímavější díla středoevropské kinematografie nebo celé tematické cykly. Mezi ně patří třeba blok vzpomínek na události z roku 1968, který byl klíčový nejen pro naši vlast, ale i pro sousední Polsko.

„Programoví ředitelé vybrali ty nejzajímavější celovečerní filmy i dokumenty, které reflektují toto brutální potlačení svobodného vzedmutí obyvatel tehdejšího Polska a Československa komunistickým režimem,“ popisuje tisková mluvčí festivalu Gabriela Cichá.

Další z cyklů se zaměří na téma oslavy. „Když narozeniny, tak zábava a oslava,“ říká Łukasz Maciejewski, programový ředitel Kina na hranici, a pokračuje: „Budeme společně vzhlížet k obloze a čekat na padající hvězdy, abychom si mohli něco přát. Takový bude 20. ročník festivalu. Každá příležitost je dobrá k oslavě. My nabízíme ten nejlepší filmový mejdan, protože Kino na hranici žádné hranice nezná – prostě stoprocentní zábavu.“

K hostujícím umělcům Martin Novosad, český programový ředitel Kina na hranici, uvedl: „Ivan Trojan je jedním z nejlepších a nejvytíženějších českých herců současnosti. Jeho civilní projev s nádechem jemné komiky je tak věrohodný, že divák se s jeho postavou dokáže lehce ztotožnit. Za jeho současným úspěchem stojí nejen nevídaný herecký talent, ale také léta odříkání a tvrdé práce. Trojan je hercem evropských parametrů a my jsme rádi, že můžeme i zahraničním divákům představit jeho nejlepší filmové výkony.”

Diváci budou moci Trojana obdivovat třeba ve filmech Ve stínu, Samotáři či v televizním filmu Osmy, který se může pochlubit Cenou za nejlepší TV drama z berlínského festivalu televizních a rozhlasových pořadů Prix Europa. „Necítím se ještě tak starý, abych měl svou vlastní retrospektivu, vlastně se toho trochu i obávám, ale do Těšína se velmi těším,” vyjádřil se Trojan.

Svou retrospektivu představí i další hosté jako režisér Jan Hřebejk, scénárista Petr Jarchovský nebo světově uznávaný polský režisér Krzysztof Zanussi.

Další zprávy z regionu