Kino na hranici se přesouvá na konec prázdnin

Filmový festival Kino na hranici, který je největší přehlídkou česko-polsko-slovenské kinematografie, se uskuteční ve dnech 21. až 26. srpna. Původně se akce měla konat počátkem května.

Filmový festival spojí oba Těšíny až v srpnu. Foto: ba

„Vzhledem k mimořádným opatřením, vyhlášenému zákazu konání veřejných akcí do odvolání a k prioritě organizátorů, kterou je bezpečnost a zdraví účastníků, se filmová přehlídka uskuteční až koncem srpna,“ zdůvodnil manažer festivalu Szymon Brandys.

Pozdější datum akce souvisí s hrozbami spojenými s přítomností koronaviru v Polsku a v České republice. Velké události a shromáždění lidí podporují šíření epidemie. Kino na hranici, které se koná už od roku 1999, je největší kulturní událostí na rozhraní těchto dvou zemí. Festival každoročně navštěvuje mnoho domácích i zahraničních hostů, stejně tak jako tisíce diváků. „Filmovou přehlídku připravuje polsko-český tým, jehož osobní kontakt je nyní kvůli uzavření hranic nemožný,“ zdůraznil Brandys.

Skvělý zážitek, pocit bezpečí a klidnou atmosféru v průběhu festivalu má milovníkům filmu přinést přesunutí na pozdější termín. Rovněž letos se návštěvníci akce setkají s největšími postavami české, polské i slovenské filmové scény.

Další zprávy z regionu