Vavříny získala nad Olší Agata

Čtvrtý ročník mezinárodní pěvecké soutěže Olza Music Show, během níž vystupují Češi s polskou písní a Poláci s českou, poznal minulý čtvrtek svou letošní vítězku. Je jí Agata Pasterny, která tím získala možnost vystoupit během Svátku tří bratří.

Agata Pasterny uchvátila mezinárodní porotu nejvíce. Foto: fm

Do letošního ročníku hudebního klání u řeky Olše, kde mezi sebou bojovali o prvenství amatérští zpěváci, se zapojilo devět vystupujících. Mezi nimi nejvíce zaujala čtyřčlennou porotu 13letá Agata Pasterny z Polska, která se však hudebně vzdělává na Základní umělecké škole Pavla Kalety v Českém Těšíně. Pravidla určují, že jedna z písní musí zaznít v jazyce druhého národa, proto si mladá interpretka připravila skladbu Ticho od Ewy Farne. V druhém kole pak zazpívala polskou písničku Po Raz Pierwszy od Katarzyny Popowske a Macieje Stuhra.

„Za vítězství si mladá umělkyně odnesla nejen odměnu, ale také možnost vystoupit na velké stage před davem lidí na Svátku tří bratří,“ sdělila pořadatelka z Kulturního a společenského střediska Střelnice Jana Czerniková, která dodala, že právě vystoupení na takové akci je pro vítěze nová a zajímavá zkušenost.

Mezi talenty zazářila také Barbara Januszová, která vyhrála výlet do Rakouska na koncert Vídeňské filharmonie. Porota ocenila i vystoupení Martiny Honzákové, Hanny Stoszek, Marianny Świder či jediného dua ve složení Ewa a Piotr Krzemieńovi.

„Myslím, že letošní ročník byl výborný. Všichni zpívali moc hezky a mám pocit, že jsme se dostali na vyšší interpretační úroveň než v minulých letech. V soutěži však byly dvě hodně silné zpěvačky, u nichž jsme se rozhodovali o vítězství. Agata je ale o dva roky mladší a už teď dosahovala úrovně druhé interpretky,“ popsala rozhodování porotkyně a ředitelka českotěšínské ZUŠ Renata Wdówková.

„Pro přihlášené je to skvělá příležitost. Mohou si vyzkoušet zpěv na větším podiu. I když jsme téměř jedno město, přeci jen jde o vystoupení na mezinárodní scéně,“ řekla Wdówková. Pořadatelé dodávají, že díky soutěži dochází k popularizaci polské a české hudební kultury.

Další zprávy z regionu